Amazon wil toegang tot uw living

Amazon stelt een digitale sleutel voor waarmee pakjesleveranciers de voordeur van klanten kunnen openen om het pakje veilig af te leveren.

De e-commercegigant Amazon wil het leveren van pakketjes zo moeiteloos mogelijk maken. De volgende stap die het bedrijf voorstelt is een digitaal slot - Amazon Key gedoopt. Dat maakt het mogelijk voor leveranciers om pakjes veilig binnenshuis af te leveren.

Het digitale slot is vooral bedoeld om de levering van pakjes verder te stroomlijnen, maar een gebruiker kan via de gekoppelde app ook de poetshulp, familie of vrienden in het huis binnenlaten, als hijzelf niet thuis is om de deur te openen.

Amazon Key bestaat uit een slot en camera. De camera is extra beveiliging zodat de klant perfect ziet wat er aan zijn voordeur gebeurt. ©rv

Amazon begeeft zich hiermee op gevoelig terrein en vraagt van zijn klanten om het bedrijf nog verder in hun persoonlijke sfeer toe te laten. Amazon monitort de voordeur namelijk en is dus ten allen tijde op de hoogte van welk bezoek zijn klanten krijgen. Het bedrijf krijgt zo ook verdere inzichten in de gewoontes van zijn klanten.

250 dollar

Amazon installeert het digitale slot samen met zijn Amazon Cloud camera. Het is een cameratoestel gericht op de deur om te verzekeren dat vreemden niet langer in het huis rondlopen dan nodig. Het slimme slot, samen met de camera en de installatie komt neer op 250 dollar. De dienst is voorlopig enkel voor de Prime-klanten van Amazon.

Het aanbod aan slimme deursloten explodeerde de jongste tijd. Het zijn vooral kleinere merken zoals Nuki, August, Elgato en Danalock, maar ook Googles zusterbedrijf Nest. De sloten zijn te bedienen via de smartphone, via een app of 'geofencing'. Dat betekent dat het slot automatisch opengaat als u met uw telefoon binnen een bepaalde afstand van uw deur komt.

Ook de Antwerpse start-up Parcify biedt een gelijkaardige dienst aan voor zijn klanten. Ze werken samen met de digitale slotenbouwer Nuki. In tegenstelling tot bij Amazon, is het de gebruiker zelf die de deur vanop afstand met een klik in de app opent. 

Amazon stelt digitale huissleutels voor in oktober

Een verdere stap is om alle verschillende toestellen met elkaar te laten samenwerken. Dan kan een slimme camera automatisch opnames maken wanneer het slim deurslot detecteert dat de deur opengaat of kan de verlichting in huis aanspringen.

Om dit te stroomlijnen werken onder meer Googles dochterbedrijf Nest en Apple aan een ecosysteem van toestellen. Onder de labels Works with Nest en Apple Homekit zijn al tientallen producten op de markt, van camera's en gazonsproeiers over een slimme oven tot zelfs een geurverstuiver, op elkaar ingehaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud