Andrew Left, de premiejager die Twitter fusilleert

Citron Research-oprichter Andrew Left. ©Bloomberg

Andrew Left, de ‘premiejager’ die geld verdient door aandelen te doen kelderen, heeft met Twitter een nieuw slachtoffer gemaakt. Zijn wapens: een website en onheilspellende tweets.

Eén tweet volstond dinsdag om - o ironie - Twitter zijn grootste koersval in acht maanden te bezorgen (-12%). Afzender was Citron Research, de online nieuwsbron waarmee de beruchte shorter Andrew Left al 17 jaar ‘fraude en terminale businessmodellen’ aan de kaak stelt, aldus de eigen website.

Als shorter verkoopt Left aandelen die hij geleend heeft met de bedoeling ze later goedkoper terug te kopen. De tussentijdse koersdaling is zijn winst. Om die koersdaling een handje te helpen, publiceert Citron kritische rapporten die met soms sensationele tweets extra in de verf gezet worden. Niet voor niets noemde The New York Times hem eens ‘de premiejager van Wall Street’.

Dinsdag kwam ook het socialemediabedrijf Twitter in zijn vizier, dit in nasleep van het privacyschandaal rond Facebook. ‘Citron short Twitter. Zij zijn het kwetsbaarst voor privacyregulering. Wacht tot de Senaat ontdekt wat Citron gepubliceerd heeft’, tweette Citron dinsdag. Diens website verwijst naar de ‘400 miljoen dollar’ die Twitter dit jaar zal verdienen via de verkoop van gebruikersdata, een activiteit die nu stevig onder vuur ligt.

Opmerkelijk: Lefts aanval op Twitter komt amper twee maanden nadat hij zich als fan van het aandeel had geuit. ‘Intussen is alles veranderd’, duidt hij zijn ommezwaai.

Overenthousiast

Twee weken geleden richtte Left zijn pijlen nog op streamingdienst Netflix, waarover de markt volgens hem ‘overenthousiast’ was geworden. Het aandeel daalde ruim 3 procent na de tweet. Sinds de verkiezing van Donald Trump viseert hij ook regelmatig bedrijven die overdreven duur zouden leveren aan de overheid, enkel omdat Trump al eens fulmineerde tegen zulke bedrijven en dus zou kunnen ingrijpen.

De schreeuwerige én eenvoudige aanpak - een website, Twittervolgers en af en toe een interview - voorkomt niet dat Citron een sterke reputatie heeft opgebouwd. Zo was het een van de vroegste criticasters van farmabedrijf Valeant, dat intussen ruim 90 procent gekelderd is. In Hongkong konden ze Lefts aanpak minder smaken: hij kreeg er een handelsverbod van vijf jaar voor de verspreiding van ‘misleidende’ informatie over een Chinees bedrijf.

Left, die opereert vanuit Californië, begon met het shorten van aandelen na een veroordeling in de jaren 90 voor misleidende verkooppraatjes in een ‘boiler room’. Hij besloot daarop de aandelen te shorten die manipulators als ‘Wolf of Wall Street’ Jordan Belfort omhoog praatten alvorens ze te dumpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud