Advertentie
Advertentie

Belg verleidt topman Starbucks met loopband voor videogames

De omni. ©rv

De Omni, een futuristische virtual reality loopband voor videogames, van de Belg Jan Goetgeluk wekt nu ook interesse van vooraanstaande investeerders uit Silicon Valley, waaronder Howard Schultz, CEO van koffieketen Starbucks.

Drie jaar geleden zag Jan Goetgeluk een gat in de markt. De werktuigkundig ingenieur zag groot potentieel in de opkomende technologie van virtual reality (waarbij je met een speciale 3D-bril rondloopt in een virtuele wereld), maar hij vond het een groot obstakel dat je in de wereld van first-person shootergames als 'Call of Duty' of 'Half-Life' niet écht kon rondlopen.

Goetgeluk, die in 2007 neerstreek in het Amerikaanse Houston als projectbegeleider voor Katoen Natie, maakte eerst nog een zijstapje. In 2010 belandde hij als zakenbankier bij JPMorgan in New York. Maar na zijn uren zat de Gentenaar aan de tekentafel om de Omni te ontwerpen. Na twee jaar van geëxperimenteer startte hij in het voorjaar van 2013 zijn bedrijfje Virtuix op. Later dat jaar werd de Omni gelanceerd op de crowdfundingsite Kickstarter. Enthousiaste gamers bestelden meteen 2.500 Omni's, goed voor een bedrag van 1,1 miljoen dollar.

De Omni kan je nog het best vergelijken met een 360° loopband. Het toestel kan een gamer van 130 kilogram dragen en gaat over de toonbank voor 499 dollar. 'We wilden een product dat betaalbaar blijft voor een groot publiek', zegt Goetgeluk. Dat kan omdat de Omni geen gebruik maakt van bewegende elementen. Gamers dragen speciale schoentjes (denk aan de pantoffels uit de bowlingzaal, red.) waarmee ze over een glijdende plaat lopen. Om ongelukken te voorkomen, word je in evenwicht gehouden met een speciale gordel. 'Iedereen kent het stereotype van de luie, dikke gamer. Wel, de Omni is een leuke manier om aan lichaamsbeweging te doen. Exergaming, heet dat hier.'

In twee kapitaalrondes, de laatste werd vorige week afgerond, haalde Goetgeluk nog eens bijna 6 miljoen dollar op voor de commerciële uitrol van de Omni. Bij de recente investeerders zit Marc Cuban, een ex-basketbalster die zich heeft omgeturnd tot investeerder. Cuban is eigenaar van het basketbalteam Dallas Mavericks en ziet potentieel in het huwelijk tussen virtual reality en sport. Ook Howard Schultz, de stichter en CEO van Starbucks, is aan boord.

'Naast de Oculus, waarvan dit jaar een consumentenversie op de markt komt, zetten technologiereuzen als Samsung en Sony fors in op virtual reality. Er is een grote push om van virtual reality een massamedium te maken.'
Jan Goetgeluk
CEO Virtuix

Vandaag heeft Goetgeluk al 4.000 bestellingen op zak. 'Iedere dag verkopen we Omni's, terwijl we het product nog niet eens officieel gelanceerd hebben', zegt Goetgeluk. Die eer is weggelegd voor de Consumer Electronics Show, de prestigieuze technologiebeurs die begin januari in Las Vegas plaatsvindt.

Goetgeluk gelooft dat VR dit jaar zijn grote doorbraak beleeft. Eerder dit jaar werd de start-up Oculus VR voor 2 miljard dollar overgenomen door Facebook. Het bedrijf had via Kickstarter een nieuwe VR-bril ontworpen.

'Naast de Oculus, waarvan dit jaar een consumentenversie op de markt komt, zetten technologiereuzen als Samsung en Sony er fors op in. Er is een grote push om van virtual reality een massamedium te maken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud