Het Internet of Things thuis? Het kan ook op een alternatieve manier.

Een telefoontje op woensdagmiddag. Mijn energieleverancier wil weten of ik een slimme thermostaat niet nuttig zou vinden. Mijn verwarming kan ik dan via een app monitoren en regelen.

Mijn zowat honderdjarige woning stapt dus de 21ste eeuw binnen met een slimme thermostaat. Voeg daar nog slimme rook- CO2- en inbraakdetectie bij, een virtuele assistent die ‘always on’ is zoals Alexa, en een ruimte voor virtual en augmented reality (een holodek dus) en mijn oude woning wordt nog een Star Trek Enterprise.

Jasmina gelooft niet in domotica-experimenten waar vrijwel alleen volwassen mannen bij te pas komen.

Maar, wat is het voordeel voor de energieleverancier, Google, Amazon, Facebook, Microsoft en Apple bij al die slimmigheid? Zoals alle bedrijven hebben ze gesofistikeerde plannen om mij steeds meer producten en diensten te doen kopen. Of ze willen mijn data op de een of de andere manier verzilveren. Wil ik dat eigenlijk wel? En indien niet, zijn er alternatieven?

Open source

Ergens in Turijn, niet ver van het Porta Nuova treinstation, staat een oud industrieel gebouw waar ooit Fiat huisde. Nu is er een coworkingruimte, een fablab (met laser cutters, 3D-printmachines) en een heuse woning, de Casa Jasmina. Die woning is een combinatie van Italiaans interieurdesign en Internet of Things-spullen.

De slimmigheid in die woning komt niet van een handvol techgroepen, maar is open source. Dat betekent dat de werking van de apparaten - de software, de schema’s van de hardware - beschikbaar is om te bestuderen en te verbeteren.

Vlakbij huist Arduino, dat microcontrollers en kits met sensoren en actuatoren (die dingen kunnen doen bewegen of reageren) maakt. ‘Makers’ - een soort van open-source-doe-het-zelvers - kunnen daarmee hun eigen slimme apparaten maken, gaande van thermostaten over bewegingsdetectoren tot slimme huistuintjes.

Het huis is genoemd naar Jasmina Tesanovic, een Servische feministe en politiek activiste. Haar man is Bruce Sterling, een Amerikaanse sciencefictionschrijver, designspecialist en een van de stichters van de cyberpunkstroming.

Geconnecteerd... of niet

Het huis werd een echte woning, legde Jasmina onlangs uit op een conferentie van Internet Age Media (IAM) in Barcelona. Ze toonde foto’s van kamers waar street art samengaat met een bed van IKEA, een tapijtje uit de Balkan, een stoel in multiplex waar een projector op staat voor een genetwerkt datakunstproject. O ja, er is ook een gemodifieerde Roomba-stofzuiger. Jasmina gelooft niet in domoticaexperimenten waar alleen volwassen mannen bij te pas komen. Zonder vrouwen en kinderen loopt dat volgens haar slecht af.

‘Cliënten, gebruikers... die woorden moeten worden afgeschaft. Wij doen open source. Wij vinden dingen uit’, klonk het militant. ‘Het eerste waar vrouwen over denken, is privacy en hoe niet geconnecteerd te zijn.’ Jasmina wil in het opensourcehuis dan ook drie plekken waar je niet bent geconnecteerd.

Bruce had het over een Internet of Things Design Manifesto, een alternatief Internet of Things, dat zich afzet tegen Big Tech. Omdat Big Tech vervelend is, zoals het commerciële internet vervelend is en het alternatieve opwindend. 

Niet te slim

Bruce en Jasmina wonen in hun eigen appartement, dat een industriële look heeft, met tal van techobjecten die in het interieur zijn vastgeklikt, -gestoken en -geplakt. ‘Het mag ook niet te slim zijn, dat werkt vaak niet’, zegt Jasmina. ‘Ga voor halfslimme dingen, mix ze met oude dingen of hack die oude dingen zodat ze plots iets nieuws kunnen.’

Jasmina en Bruce doen me met andere ogen naar mijn huis kijken. Er is zoveel meer mogelijk dan strakke designs vol mainstream Big Tech Internet of Things. Mocht u het echt willen meemaken: Casa Jasmina kan niet enkel worden bezocht, het staat ook op Airbnb.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content