China is koning van de supercomputers

De Zwitser Piz Diant haalt brons in de rangschikking en kon niet overtroffen worden door de Japanse nieuwkomer Gyoukou. De computer staat in Lugano. ©EPA

China is officieel koning van de supercomputers. Het heeft de twee snelste supercomputers en vult meer plekken in de top 500 dan de Verenigde Staten.

China heeft 202 supercomputers op de Top500-lijst staan tegenover 144 Amerikaanse exemplaren. En ook de twee krachtigste supercomputers ter wereld zijn van Chinese makelij. Zes maanden geleden was dat nog anders. Toen namen de Verenigde Staten 169 plekken in, 9 meer dan China. 

De snelste Amerikaanse supercomputer moet het nakijken geven ana twee Chinese exemplaren, een Zwitsers en een Japans. De Japanse computer is een nieuwkomer in de rangschikking sinds juni. Er is in de Verenigde Staten wel 258 miljoen dollar vrijgemaakt voor zes bedrijven om de snelste computer te ontwikkelen.

De tweede sterkste supercomputer is de Chinese Tianhe-2 in Guangzhou. Zijn rekenkracht is minder dan de helft zo groot als Sunway TaihuLight. ©rv
De Leuvense supercomputer BreNIAC is uit de lijst gestoten. In juni 2017 nam het nog plek 370 in. ©Eric de Mildt
De Amerikaanse supercomputer Titan staat nog net in de top vijf na eerder dit jaar door een Zwitsers en Japans model naar beneden geduwd te zijn. Rekenkracht: 27.000 biljoen berekeningen per seconde. ©Reuters
De Zwitser Piz Diant haalt brons in de rangschikking en kon niet overtroffen worden door de Japanse nieuwkomer Gyoukou. De computer staat in Lugano. ©EPA
De Chinese supercomputer Sunway TaihuLight is de tot nu toe ongeslagen kampioen. Hij kan zo'n 125.500 biljoen berekeningen uitvoeren per seconde. ©EPA

De Chinese dominantie in de rangschikking betekent niet vanzelfsprekend dat er geen enkele computer aan kan tippen. De computers van het Amerikaanse leger staan niet in de lijst, hoewel ze waarschijnlijk krachtig genoeg zijn om heel wat van de eerste 50 plaatsen te bezetten. Desondanks geeft de lijst wel een goed beeld van hoe groot de capaciteit van computers vandaag is en hoe snel de technologie evolueert.

Bij de vorige rangschikking in juni van dit jaar stond de Leuvense supercomputer BrENIAC nog op plaats 370 in de lijst als enige Belgische supercomputer. Die is nu uit de lijst geduwd. BrENIAC is in staat tot 600 biljoen berekeningen per seconde te maken. Die rekencapaciteit staat gelijk aan die van 2.000 snelle thuiscomputers. Er komen geen Belgische exemplaren meer voor in de lijst.

De nummer 1, de Chinese Sunway TaihuLight, haalt als topsnelheid 125.500 biljoen berekeningen per seconde. Japan werkt momenteel aan een supercomputer, die 130.000 biljoen berekeningen per seconde zal kunnen uitvoeren.

Doel

Supercomputers zijn in staat om heel complexe berekeningen of simulaties uit te voeren. Ze bouwen voort op dezelfde technologie als computers thuis, maar nemen dan wel een hele kamer in beslag. Ze kunnen zo onderzoek ondersteunen naar de ontwikkeling van nieuwe materialen, medicijnen of naar hernieuwbare energiebronnen.

Via simulaties kunnen ook oplossingen gevonden worden voor de klimaatveranderingen of nieuwe eetbare planten die beter tegen droogte kunnen.

Supercomputers komen stilaan tegen het maximum van hun capaciteit aan. Daarom steken grote techbedrijven geld in een geheel nieuwe machine: de kwantumcomputer. Die computer baseert zich op de kwantumfysica, fysica op het niveau van moleculen, om een computer te bouwen die in rekenkracht supercomputers velen malen zal overstijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content