Deze technologie voorspelde Star Trek 50 jaar geleden al

'Star Trek' heeft vandaag een hoog nostalgiefactor, maar veel van de futuristische snufjes zijn 50 jaar later werkelijkheid geworden. ©rv

Star Trek is een halve eeuw oud. Het is vijftig jaar geleden dat de crew van de Starship Enterprise haar ruimtemissie aanvatte in de eerste aflevering van de originele sciencefiction-serie. Vandaag is veel van die sciencefiction technologische realiteit.

Een sciencefictionserie die de toekomst voorspelt, dat is de droom van iedere SF-fan. De populaire televisieserie Star Trek, die nu 50 jaar geleden in première ging op de Canadese en Amerikaanse televisie, droomde van een utopische toekomst. In de 22ste en 23ste eeuw waren wereldproblemen als vervuiling, honger en armoede  uitgeroeid, onder meer dankzij de hoogtechnologische uitvindingen. Die problemen zijn vandaag nog niet verdwenen, maar veel van de gedroomde Star Trek-technologie werd wél werkelijkheid.

1. Wat werkelijkheid werd  

De mobiele telefoon. Dankzij het draadloze communicatiesysteem 'Communicator' stonden James T. Kirk en co in direct contact. Het zwarte apparaatje werd in momenten van nood open geklikt, net zoals de 'flip phones' die in de jaren negentig in gebruik raakten.

De 'Communicator' - voorloper van onze gsm - in actie.

De virtuele spraakassistent en augmented reality-bril komen eveneens uit het Star Trek-universum. Google verwees zelfs naar Star Trek bij de lancering van haar augmented-realitybril Google Glass, die sterk lijkt op de virtuele brillen uit de serie. Amit Singhal, toen vice-voorzitter en senior search engineer, voorspelde in de marge van de Google Glass dat we weldra een virtuele ‘Star Trek’-assistent zouden hebben, zoals in de serie. Kapitein Jean Luc Picard bestelde toen zelfs thee via het spraaksysteem. Apple kwam met haar eigen spraakassistent Siri in 2011.

Ook tablets, die in de serie PADD’s werden genoemd (kort voor Personal Access Display Device) werden werkelijkheid, net als bluetooth headsets en GPS. Zelfs automatische deuren komen uit Star Trek. Klein verschil: die van Star Trek gaan niet te laat open als je er in volle snelheid op afloopt. Nu wordt onderzocht hoe men sneller reagerende automatische deuren kan maken.

Een meer tot de verbeelding sprekend voorbeeld: het bionisch oog. De blinde Star Trek-ingenieur Geordi LaForge kon dankzij het VISOR-apparaat toch zien. In 2005 slaagde een team van wetenschappers van Stanford-universiteit er in een kleine chip achter de retina van blinde ratten te plaatsen en in de VS begon het bedrijf Second Sight met klinische trials voor een gelijkaardige toepassing op mensen. Die dankzij de chip en een bijhorende bril met videocamera een deel van zijn of haar zicht kan terugkrijgen.

Dankzij Virtual Reality kunt u andere ruimtes bezoeken. ©AFP

Eigenlijk ziet de VISOR-bril er eerder uit als een hedendaagse virtual realitybril. De Holodeck, een virtual reality-ruimte aan boord van de ruimteschepen in de serie, bestaat vooralsnog niet, maar VR stelt ons wel in staat om zoals in de Holodeck virtueel andere plekken te bezoeken.

3D-scanners. De 'Replicator kon objecten scannen en die molecule voor molecole opnieuw creëeren voor wie tijdens de ruimtereis honger had of een reserveonderdeel nodig had.

2. In de pijplijn  

Medische scanners waren voor de Star Trek-dokters een onmisbaar instrument. Daar staan we vandaag niet ver meer van af. Zo wordt in de Verenigde Staten momenteel klinische proeven gedaan met het prototype van de Scanadu Scout, een apparaatje dat via de huid onder meer de lichaamstemperatuur, hartslag en bloeddruk kan opmeten. Tegenwoordig nemen smartwatches ook een deel van die functies over.

Als een ruimteschip in moeilijkheden raakte kon de Entreprise met energetische ‘tractor beams’ of ‘trekstraal’ het schip weer in veiligheid brengen. Dat is geen complete sciencefiction meer: wetenschappers van Dundee University slaagden erin een object met energiebron naar zich toe te zuigen via geluidsstralen. Het object mag wel niet veel groter zijn dan een erwt. Toch biedt de ontdekking heel wat toekomstmogelijkheden, onder andere in de medische sector.

De onzichtbaarheidsmachine – ‘cloaking device’ in Star Trek - is nog niet voor morgen. Toch hebben wetenschappers een techniek ontwikkeld waarbij via een stof dat je rond een object kunt wikkelen het reflecterende licht omgeleid wordt zodat het lijkt of een object plat is.

3. Wordt moeilijk  

Hoewel 3D-scanners objecten ergens anders kunnen na-printen, bestaat teleportatie niet. In Star Trek zette de Transporter materie om in energie die naar een andere locatie werd gestraald en opnieuw in materie omgezet werd. Zelfs mensen werden ermee geteleporteerd. Daar heeft de serie een van haar bekendste slagzinnen aan te denken: ‘Beam me up, Scotty.’

Teleportatie zoals in Star Trek is voorlopig nog niet mogelijk.

Professor Stephen Hawking wil met zijn 'Breakthrough Starshot'-project het dichtsbijzijnde sterrensysteem in 20 in plaats van 30.000 jaar bereiken. ©EPA

Dankzij de Warp Drive konden ruimteschepen sneller dan het licht reizen. Dat is wellicht onmogelijk. Astrofysicus Stephen Hawking slaat de handen in elkaar met de Russische miljardair Yuri Milner en Mark Zuckerberg (Facebook) om technologie te ontwikkelen die naar Alpha Centauri kan reizen op 20 jaar tijd in plaats van de normale 30.000 jaar. Dat zijn ze van plan met een miniem ruimteschipje dat minder dan een gram zou wegen en via laserstralen de ruimte zou worden ingeschoten aan 100 miljoen mijl per uur. Dat is zeer snel, maar niet sneller dan het licht.

Realistisch is dat vooralsnog niet. Net als de maatschappij zonder geld waar ze in Star Trek van droomden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect