Digitale diabetesbegeleiding op afstand een succes

De diabetespatiënt krijgt een slimme weegschaal, stappenteller; bloekdruk- en insulinemeter(zie foto) voor een optimale begeleiding. ©Solidariteit voor het Gezin

Een app die diabetespatiënten begeleidt, heeft zijn vuurdoop doorstaan. Patiënten moeten na enkele weken al veel minder insuline spuiten.

Diabetes on the run is een Vlaams project dat 100 diabetespatiënten met slimme toestellen uitrust om regelmatig hun glucosewaarden, gewicht, bloeddruk en beweging te meten. De ontwikkelaars hopen dat het vanaf volgend jaar door mutualiteiten terugbetaald zal worden.

Die gezondheidsgegevens worden automatisch opgeslagen in een app, waar ze zichtbaar zijn voor zowel de patiënt als de verantwoordelijke diabetesbegeleider. Binnen twee dagen geeft de begeleider na het bekijken van de meetresultaten advies via tekstberichten of videochat.

De resultaten zijn al positief. De patiënten moeten al na enkele weken minder insuline spuiten omdat ze beter in het oog kunnen houden hoe hun voeding en beweging hun suikerspiegel beïnvloeden. Bij heel wat van de patiënten werd dankzij de stappenteller ook gewichtsverlies vastgesteld.

MHealth

Het project maakt deel uit van de projectoproep van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om MHealth-toepassingen 6 maanden lang uit te testen. Diabetes on the run is het eerste project dat met resultaten naar buiten komt. Het begon in april dit jaar en loopt nog tot oktober. Het wordt getrokken door thuisverpleging Solidariteit voor het Gezin en Thuiszorg Bond Moyson/De Voorzorg. 

Door korter op de bal te spelen, kunnen we op lange termijn heel wat geld uitsparen voor de sociale zekerheid.
Kim Van Asch
directeur innovatie SvhG

Om de prestaties van de 24 projecten een half jaar lang terug te betalen heeft De Block 3,5 miljoen euro opzijgezet. Uit die proefprojecten wil de overheid de nodige lessen trekken voor de bredere terugbetaling vanaf 2018. Ze bekijken ook hoe digitale gezondheidszorg in de huidige zorgverlening ingepast kan worden.

De proefprojecten lopen steeds in samenwerking met klassieke zorgverstrekkers, zoals ziekenhuizen, artsenpraktijken, mutualiteiten of thuisverplegers. Ze kijken vooral naar Mhealth-toepassingen voor chronische aandoeningen waar regelmatige doktersbezoeken nodig zijn. Eenmaal die projecten succesvol blijken kan het verder uitgerold worden.

Terugbetaling

In het huidige systeem ziet de patiënt een diabeteseducator hoogstens tweemaal per jaar. Per 30 minuten begeleiding, krijgt de thuiszorg van de sociale zekerheid 21,83 euro, 'wat nu al verlieslatend is', zegt Kim Van Asch, directeur innovatie bij Solidariteit voor het Gezin.

Hij stelt een nieuw systeem voor waar de mutualiteiten ongeacht of de patiënt in persoon of via de app begeleid wordt, jaarlijks 200 euro per patiënt geven. 'Het is meer dan nu, maar door korter op de bal te spelen, kunnen we op lange termijn heel wat geld uitsparen voor de sociale zekerheid.'

Hij doelt hiermee op de chronische ziektes, die diabetespatiënten vaak ontwikkelen omdat ze niet voldoende begeleiding krijgen. Voor die aandoeningen lopen de kosten per patiënt per jaar al heel snel op tot tussen de 4000 en 9000 euro aan ziekenhuisopnames en behandelingen. 

Wettelijk kader

De toekomst is evenwel nog onzeker. De Block wil het wettelijk kader gevormd hebben in de loop van 2018, maar de terugbetaling van de apps en de mobiele toestellen dreigt voer voor discussie te worden. De opkomst van dergelijke oplossingen zal namelijk een impact hebben op andere elementen en spelers in de gezondheidszorg.

De telemonitoring - het volgen van de patiënt op afstand - kan zo tot gevolg hebben dat de patiënt minder op consultatie gaat bij zijn dokter of specialist. Vandaag verlopen vergoedingen en terugbetalingen veelal op het niveau van die klassieke prestaties, zoals consultaties bij huisartsen. 

'Er zullen heel wat nieuwe betaalmodellen ontstaan voor gezondheidszorg', aldus Tom Verrept, innovatiedirecteur bij AXA Assistance. Zij ontwikkelen en beheren Healthlook, het platform waarop 3 projecten van de 24 draaien. 'Het zal een mix worden van volledige of gedeeltelijke terugbetalingen en luxediensten op eigen kosten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud