Drugsbende spant top-IT'ers voor kar

Een van de getroffen rederijen was MSC. ©BELGA

Drie Vlaamse IT-specialisten raakten in 2012 in de greep van een Turkse drugsbende. De zaak kwam vanochtend voor, maar is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In juni 2013 rolt de politie een drugsbende op, na een recordlading van 864 kg heroine in beslag te hebben genomen. Drie Vlaamse IT-specialisten belanden in het onderzoek eveneens in de cel. Het gaat om Filip M., Davy V. en Vence V.  

Alles begint bij Filip M., die in 2011 in contact komt met Orahan Adibelli als mogelijke geldschieter voor zijn toenmalige bedrijf Argus Labs. Adibelli stuurt M. snel een andere richting uit. Hij moet hem leren hacken en apparaatjes ontwerpen die netwerkverkeer via 3G kunnen aftappen. 

Pincode

Als Filip M. weigert mee te werken, trekt Adibelli een pistool. M. geeft toe en betrekt Davy V.. Samen met de IT-specialist Vence V. kraken ze in de loop van 2012 de computers van minstens vier Antwerpse havenbedrijven. De drugsbende van Adibelli komt zo in bezit van een negencijferige pincode die truckers nodig hebben om een container op te halen. 

10 miljoen
Waarde ladingen
Met een straatwaarde van 50 euro voor één gram gaan de ladingen al snel richting 10 miljoen euro.

Zestien keer haalt de bende een container op, die eigenlijk voor een andere firma bestemd is, beschrijft Het Laatste Nieuws. Het gaat telkens om meer dan 100 of 200 kilo coke. Met een straatwaarde van 50 euro voor één gram gaan de ladingen al snel richting 10 miljoen euro. 

Informaticafraude

Zowel Filip M. als Davy getuigen aan 'Bloomberg Businessweek' dat ze onder druk werden gezet door de bende. 'Een bendelid belde mij op voor een vergadering. Ik weigerde te komen. Toen somde hij de namen en het adressen van mijn familieleden op. Hij kende ook het adres van mijn fermette in het Brugse en merkte op dat mijn vrouw vaak alleen was.' 

Het dossier, dat in het onderzoek 'Ocean's Thirteen' werd gedoopt naar de gelijknamige film, belandde vanochtend voor de Antwerpse raadkamer. Het parket vroeg de verwijzing van alle 20 bendeleden naar de correctionele rechtbank. Een van de verdachten vroeg echter bijkomend onderzoek. De zaak is daardoor uitgesteld. 

AI

De drie IT-specialisten, vandaag alle drie weer aan de slag in de sector, worden beticht van informaticafraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Ze riskeren celstraffen van een half jaar tot vijf jaar, zo besluit Het Laatste Nieuws.

M. mocht na de episode beschikken bij Argus Labs, maar is nu alweer aan de slag bij het Antwerpse AI-bedrijf Faction XYZ en als expert voor het onderzoeksprogramma H2020 van de Europese Commissie. Davy V. en Vence V. zijn aan de slag als consultants voor verschillende firma's. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content