Een boost voor uw nachtrust

Philips' SmartSleep ©RV DOC

‘We geven elke dag meerdere euro’s uit aan koffie om wakker te blijven. Zouden we niet beter geld uitgeven aan een toestel dat ons beter doet slapen?’

 Aan het woord is David White, de hoofdmedicus en slaapexpert bij Respironics, een Amerikaanse dochteronderneming van het Nederlandse techicoon Philips. Op de stand van Philips op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas presenteert hij ons de SmartSleep. Het is een wat gekke grijze haarband, met een prijskaartje van 399 dollar.

Dat lijkt een smak geld, zeker omdat al genoeg wearables bestaan die ons slaappatroon in kaart beloven te brengen. Maar Philips stelt dat de SmartSleep verder gaat. ‘Alle slaapwearables beperken zich tot het monitoren van onze slaap’, aldus White.

De SmartSleep moet de kwaliteit ervan verbeteren, ongeacht hoelang je slaapt. ‘In theorie is voldoende slapen de belangrijkste variabele voor je productiviteit de dag nadien. Maar er is een groep mensen die je sowieso niet overtuigd krijgt meer te slapen.’

We willen de impact van technologie milderen via andere technologie.
David White
slaapexpert Respironics

Het draagbaar toestel richt zich op volwassenen, tussen 18 en 50 jaar, die minder dan zeven uur slapen. In de haarband zitten twee detectoren, op het voorhoofd en achter het oor, die uw breinactiviteit monitoren. ‘Via die twee signalen kunnen we in kaart brengen of en wanneer een persoon in de fase van deep sleep komt’, legt White uit. ‘Diepe slaap’ zijn die golven tijdens de nacht die het beste zijn voor het herstel van ons brein, zowel qua geheugen, verbaal vermogen als waakzaamheid.

Vanaf het moment dat een persoon die diepe slaap nadert, begint de SmartSleep een onhoorbaar geluid te produceren. Dat speelt in op de hersengolven en verbetert zo de kwaliteit van de diepe slaap. Vooral bij mensen die kampen met ernstige slaapdeprivatie heeft dat een effect. Het toestel werkt voorlopig niet bij mensen ouder dan 50, omdat bij het ouder worden ook de breinactiviteit wijzigt.

Een slaapwearable die inspeelt op uw breinactiviteit

De grijze haarband is niet het enige opmerkelijke toestel in de speciale zone rond slaaptechnologie op CES. Even verderop stelt Nokia een andere slaapoplossing voor. De Nokia Sleep is een matje - met sensoren en wifi geconnecteerd - dat al uw lichaamsfuncties, van hartritme tot slaapfases, traceert. Die informatie is gekoppeld aan een IFTT-automatiseringsapp (‘if this, then that’). Zo kunt u onder meer instellen dat de temperatuur in de kamer automatisch een paar graden zakt als u in slaap valt.

Slaap en technologie was tot nu toe geen geslaagd huwelijk. ‘Technologie maakt altijd bepaalde dingen mogelijk, maar er hoort ook een gedragscomponent bij’, aldus White. De smartphone liet ons toe tot zelfs in de slaapkamer geconnecteerd te zijn, maar alleen omdat mensen daar ook voor kozen. ‘We willen de impact van die technologie milderen via andere technologie.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content