Google haalt 'Zuckerberg van digitale onderwereld' binnen

Christopher Poole, op 4chan bekend als 'Moot'. ©Bloomberg

Chris Poole, de oprichter van het omstreden internetforum 4Chan, het rioolputje van het internet, gaat aan de slag bij Google.

De 'Zuckerberg van de digitale onderwereld', zo wordt Poole ook wel genoemd, maar op zijn eigen internetforum 4chan staat de jonge Amerikaan bekend als 'Moot'. Zonder enige hulp van durfkapitaal of werknemers startte Moot vanuit zijn slaapkamer een sociaal netwerk met 22 miljoen gebruikers. Dat netwerk, 4chan, koppelt het beste van het internet aan het slechtste. De site staat zowel bekend als het 'ground zero van de westerse webcultuur' of 'het rioolputje van het internet'.

Poole, die door een afwijking aan slapeloosheid lijdt, richtte 4chan op in 2003, hij was toen 15, als een forum waar liefhebbers van Japanse animatiefilms foto's konden uitwisselen. Al snel werd het forum een inslaand succes en een voorbode voor sociale netwerken als Facebook en Reddit. De anarchistische gebruikers van 4chan stonden aan de basis van menige internethype, memes in internetjargon, zoals rickrolling en lolcats.

Maar gaandeweg werd duidelijk dat 4chan, en bij uitbreiding het internet, ook een erg duistere kant heeft. De mogelijkheid om anoniem te posten maakt het forum tot een broeihaard voor internet-trollen, hackers en ander internetgespuis waar racistische, homofobe of seksistische uitlatingen schering en inslag zijn.

4chan speelde bijvoorbeeld een sleutelrol bij de hacking van de iCloud-adressen van verschillende Hollywoodsterren in 2014. Naaktfoto's van meer dan 100 celebrity's werden er al maanden lang geruild tussen gebruikers, vooraleer de zaak ruchtbaarheid kreeg in de pers. 4chan is ook de geboorteplek van de beruchte hackersbeweging Anonymous.

Poole probeerde de modderstroom wel in goede banen te leiden, met de hulp van enkele tientallen vrijwilligers, maar vorig jaar gooide hij de handdoek. De continue stroom van beledigingen en zelfs doodsbedreigingen van misnoegde gebruikers waren er te veel aan. Enkele maanden later werd 4chan verkocht aan het Japanse 2channel, het Japanse internetforum dat twaalf jaar eerder model stond voor 4chan.

Poole is naar eigen zeggen niet rijk geworden van 4chan - adverteerders liepen steevast met een grote boog om het forum heen -, maar heeft doorheen de jaren wel een grote expertise opgedaan in het uitbouwen van een internetgemeenschap. Die expertise zet hij voortaan aan het werk bij Google. Met Google+ heeft de internetreus al verscheidene krampachtige pogingen ondernomen om zelf een sociaal netwerk uit te bouwen tot een concurrent van Facebook.

Wat Pooles rol bij Google precies inhoudt, is nog niet bekend. Maar het zou wel eens kunnen dat de 'Zuckerberg van de digitale onderwereld' moet helpen om de echte Zuckerberg naar de kroon te steken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud