'Google lonkt naar HTC'

De onderhandelingen tussen HTC en Google zouden in een eindfase zitten. ©AFP

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google zou in gesprek zijn met de Taiwanese elektronicaproducent HTC om zijn smartphoneafdeling te kopen.

Eind augustus werd bekend dat HTC een strategisch adviseur aan boord had gehaald om zijn afdelingen te verkopen. Ook Google werd toen al vermeld als geïnteresseerde koper. Volgens de Chinese website Commercial Times zou de deal nu zo goed als rond zijn. Het is niet bekend hoeveel geld Google neertelt. 

Volgens het bericht zou Google enkel geïnteresseerd zijn in de smartphoneafdeling. De virtuelerealiteitsafdeling die de HTC Vive produceert, een virtuelerealiteitsbril met handcontrollers en bewegingssensoren, zou niet in de deal zitten.

Het bevestigt het vermoeden dat de afdelingen van het bedrijf apart verkocht worden. De techproducent heeft zo'n breed gamma aan technologie, dat het moeilijk is om een koper te vinden, die even divers is.

Als de deal doorgaat, betekent dit dat Google eindelijk de volledige keten in handen heeft van een Android-toestel (software, hardware en productie). Het zou het bedrijf beter wapenen om de iPhone achterna te gaan. De Taiwanese techgigant produceerde al Googles smartphone Pixel en zal ook zijn tweede smartphone Pixel 2 bouwen. 

HTC zag de afgelopen jaren zijn marktwaarde evenwel verdampen tot 1,8 miljard dollar. Dat was vijf jaar eerder nog vier keer zoveel.

Motorola

Het is niet de eerste keer dat Google een smartphoneproducent koopt. In 2012 kocht het Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar. Google wou Motorola toen gebruiken om zijn Nexus-toestellen te verbeteren. Google is er echter nooit in geslaagd om zijn Android- en Motorola-afdeling mooi te laten samenvloeien. 

Nog geen twee jaar nadien, verkocht Google Motorola door aan Lenovo voor 2,9 milard dollar, wat een gigantisch verlies betekende voor Google. Doordat Google geen eigen telefoons meer produceerde werd het nog eens zo afhankelijk van smartphonebouwers zoals Samsung en LG om tegen Apple op te boksen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content