Advertentie

Honderden apps die u afluisteren schenden privacy

Apps kunnen meeluisteren ©Peter Hilz / HH

Er bestaan honderden apps die u afluisteren tijdens het televisiekijken. Dat is een inbreuk op onze privacy, stelt de Privacycommissie.

Laat er geen twijfel over bestaan, het is vooral de smartphone waarlangs adverteerders ons leven binnendringen. En dat gebeurt steeds feller. Adverteerders willen steeds meer te weten komen om ons hun producten aan de man te brengen.

Techbedrijven komen met steeds nieuwere methodes om die persoonlijke gegevens te verzamelen. The New York Times heeft aangetoond dat honderden apps meeluisteren als u televisie kijkt, ook al staat de app niet aan op uw telefoon. De apps hebben software van de Amerikaanse start-up Alphonso op de achtergrond draaien en zijn ook in België beschikbaar.

Volgens Alphonso kan de software geluiden perfect onderscheiden van echte gesprekken. De tv klinkt zachter en zendt ook geluiden uit op een frequentie die hoorbaar is voor een machine, maar niet voor de mens. Zo kan de software de bron van het geluid herkennen. Slimme software heeft echter altijd een foutmarge, waardoor ook gesprekken in het systeem komen.

Microfoon

Volgens de Belgische Privacycommissie mag zoiets wettelijk niet. Eenmaal het risico er is dat gesprekken afgeluisterd worden, is de privacy geschonden. ‘Zelfs al geef je toegang tot de microfoon, je kan nooit toestemming geven voor alle anderen in dezelfde ruimte’, zegt Caroline De Geest, woordvoerster van de Privacycommissie. Maar veel bedrijven lappen dat aan hun laars, omdat Europese privacycommissies enkel adviserend optreden en weinig te zeggen hebben over bedrijven buiten de EU. Met de nieuwe data- en privacywetgeving (GDPR) die op 28 mei van kracht gaat, krijgen die commissies wel meer slagkracht.

Elke privacy-inbreuk moet proportioneel zijn. Het meeluisteren via de microfoon om advertenties aan te bieden, is dat niet.
Matthias Dobbelaere-Welvaert
oprichter deJuristen

Bedrijven die de privacywetgeving dan met de voeten treden, mogen zich aan hoge boetes verwachten. Consumenten kunnen voor de nonchalante omgang met hun data ook een schadevergoeding eisen. Als het echt te erg wordt, kan de commissie de app verbieden.

Proportioneel

Matthias Dobbelaere-Welvaert, oprichter van het Gentse juridisch adviesbureau deJuristen, schat dat het merendeel van alle apps niet conform de privacywetgeving is. Er moet een duidelijke communicatie komen over de bedoelingen van de app. Complexe, juridische gebruiksvoorwaarden volstaan niet langer. Een app mag zich niet uit zichzelf toegang verschaffen tot gegevens, camera of microfoon zonder expliciete toestemming van de gebruiker. Die toestemming moet de app in duidelijke taal en in een apart venster met de privacyvoorwaarden vragen. De tekst moet uitleggen welke gegevens de app verzamelt, hoe hij dat doet en voor wie.

Als een app toegang vraagt tot gegevens van de gebruiker moet hij ook voldoende onderbouwen waarom hij die toegang nodig heeft. ‘Elke privacy-inbreuk moet proportioneel zijn. Als de inbreuk te groot is om te verantwoorden, is het niet toegelaten. Afluisteren via de microfoon om advertenties aan te bieden, is geen voldoende reden’, zegt Dobbelaere-Welvaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud