Honderden sensoren zetten kantoorgebouwen op dieet

©Dieter Telemans

In de nieuwe generatie kantoorgebouwen zitten honderden sensoren die alles meten, van beweging over temperatuur tot akoestiek. Met één doel: het gebouw beter benutten.

Sinds woensdag betrekt Microsoft de kantoortoren The PassPort, aan de tarmac van Zaventem. De softwaregigant voorziet er 123 werkplekken. Dat lijkt erg krap berekend voor de 400 Belgische Microsoft-werknemers. Maar de keuze is weloverwogen, klinkt het.

‘In ons oude gebouw waren op de piek 145 werkplekken bezet’, zegt Valérie Pierre, operationeel directeur bij Microsoft Belux. ‘We registreerden een grotere nood aan kleine vergaderzalen.’ 43 vergaderzalen tillen het aantal plaatsen naar ongeveer 300.

Honderden sensoren moeten in de gaten houden of de inschatting van Microsoft klopt. Het gebouw is maar een van de voorbeelden van hoe de sensortechnologie in opmars is in de vastgoedwereld.

Domme bakstenen

In het nieuwe gebouw van Microsoft heeft elk van de 123 werkplekken een sensor. In het plafond zitten nog eens 181 sensoren. Zelfs de parking voor bezoekers telt 44 meeteenheden. Microsoft onderhandelt nog met het parkeerbedrijf Interparking om ook de parking voor het eigen personeel van sensoren te voorzien.

KORT
KORT

Hoe benut je een gebouw optimaal en volgens de noden van de werknemers? Bedrijven nemen steeds meer hun toevlucht tot sensortechnologie om die vraag te beantwoorden. De Microsoft-vestiging in Zaventem is een pionier in het gebruik van sensoren op de werkvloer.

Aan de aandacht van de sensoren ontsnapt weinig. ‘Zes parameters worden op elk moment van de dag geregistreerd: de aanwezigheid van personeel of bezoekers, lichtintensiteit, akoestiek, de vochtigheid van de lucht en de hoeveelheid CO in de lucht.’ Die datahonger heeft tot doel de ruimtes optimaler te helpen benutten afgestemd op de noden van de werknemer.

De sensortechnologie is geïnstalleerd door het drie jaar oude Amsterdamse groeibedrijf bGrid. Dat steekt tal van kantoorgebouwen in een digitaal jasje. Vastgoed, jarenlang beperkt tot ‘domme bakstenen’, bleef lang gespeend van digitale snufjes. Dat probeert bGrid te veranderen.

App

‘We installeren in een gebouw een netwerk van digitale knooppunten, met sensoren en positiebepaling’, zegt Wouter Kok, expert smart building bij bGrid. Het netwerk genereert een stroom data en opties, waarmee externe appontwikkelaars aan de slag kunnen. Zo kunnen werknemers van Microsoft binnenkort ’s ochtends op een app kijken in welk deel van het gebouw nog plaats vrij is en zich daar dankzij de knooppunten heen navigeren.

Ook klassieke kantoorbeslommeringen kunnen sensoren uit de weg helpen. Kok geeft het voorbeeld van de ‘thermostaatoorlogen’. ‘Jij hebt het te koud, maar je collega misschien te warm.’ Vroeger leidde dat tot een gevecht om de radiatorknop. Sensoren lossen dat anders op. ‘Kijk op de app gewoon even waar sensoren een hogere temperatuur aangeven.’

Bij thermostaat oorlogen - jij hebt het te koud, maar je collega te warm - kijk je op de app gewoon even waar in het gebouw sensoren een hogere temperatuur aangeven.
Wouter Kok
expert bgrid

De sensortechnologie staat niet alleen ten dienste van de werknemers, maar ook van de mensen die het gebouw beheren. Microsoft ziet opties om snel in te grijpen als de sensoren aangeven dat ruimtes niet optimaal benut worden. ‘Merkt een sensor een relatief drukke bezetting in de kleine vergaderzalen, dan kunnen we de kleine zalen snel fuseren’, aldus Pierre. Kok denkt ook aan energiebesparing. ‘Als data uitwijzen dat er in een bepaalde ruimte niemand voor 10 uur is, waarom zou je die dan verwarmen vanaf 7 uur?’

WiFi

Sensoren zijn niet de enige technologie die bedrijven in de strijd gooien om beweging in hun gebouw te traceren en hun ruimtes navenant in te richten of te beheren. De netwerkbeheerder Cisco gooit zijn wifi-netwerk in de strijd. ‘We tellen hoeveel toestellen mensen aansluiten op het netwerk en waar ze dat doen’, zegt Alexis Malchair van Cisco. Via geanonimiseerde data krijgt de netwerkbeheerder zicht op de kantoorbezetting.

Op termijn moet sensortechnologie ook bezoekers ten goede komen. Sensoren in de bezoekersparking kunnen vooraf aangeven of er nog plaats is en de bezoeker in kwestie afleiden naar andere parkings als dat niet het geval is. Microsoft experimenteert al met een online preregistratie, die je sneller moet binnenloodsen. De inzet van sensoren om je op de juiste parkeerplaats te krijgen is daarbij de kers op de taart, zegt Pierre.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n