Imec investeert in racegame en slimme stomer

Het Antwerpse Cybernetic Walrus is de eerste imec-start-up uit de wereld van entertainment en gaming. ©Cybernetic Walrus

Het onderzoeks- en innovatiecentrum Imec heeft zes start-ups geselecteerd voor zijn istart-programma. De bedrijfjes krijgen 50.000 euro vers kapitaal. Ze worden zes tot achttien maanden actief begeleid.

Het imec.istart-programma komt voort uit de fusie van het Leuvense Imec, dat vooral gespecialiseerd is in hardware, met het Gentse iMinds, dat vooral expertise heeft in software. De samenwerking moest leiden tot meer projecten die zowel hard- als software combineren. Volgens programmamanager Sven De Cleyn blijkt dat ook uit deze selectie.

‘Deze lichting start-ups is actief in heel uiteenlopende marktsegmenten, van de gamingindustrie tot de medische wereld en kooktechnologie’, zegt hij.

We overlopen de zes gelukkigen.

Futuristisch racen

Het Antwerpse Cybernetic Walrus is de eerste Imec-start-up uit de wereld van entertainment en gaming. Het bedrijfje ontwikkelde de racinggame Antigraviator, dat inspeelt op de nostalgie naar oudere ‘anti-gravity racing games’ uit vorige decennia, zoals Wipeout en F-Zero.

Het spel is nog in ontwikkeling en zal compatibel zijn met meerdere gamingplatformen. Cybernetic Walrus kreeg eerder ook al subsidies van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Een impressie van het racegame van Cybernetic Walrus

Slim medisch interview

Het eveneens uit Antwerpen afkomstige Bingli helpt patiënten om hun bezoek aan de huisarts voor te bereiden. Via een app kunnen patiënten hun medische voorgeschiedenis en symptomen ingeven, met behulp van een ‘slim’ medisch interview. Het voordeel van die werkwijze is dat de arts meer tijd overhoudt om de diagnose en de eventuele behandeling te bespreken met de patiënt.

Bingli is al in enkele dokterspraktijken getest en de meeste artsen en patiënten zijn er tevreden over. De Bingli-app zal via een licentie aan dokters aangeboden worden. Zij kunnen de app dan gratis ter beschikking stellen van hun patiënten.

Kinderen met epilepsie opvolgen

Als vader van een zoon met epilepsie is Tim Buckinx, de oprichter van het Hasseltse Epihunter, vertrouwd met de problemen die kinderen met epilepsie ervaren. Een van de grote problemen is dat epilepsieaanvallen niet altijd herkend worden omdat ze soms zonder schokken plaatsvinden. In de klas lijkt het dan of een leerling niet oplet, terwijl hij eigenlijk een aanval heeft.

Epihunter werkt daarom aan een applicatie die signaleert wanneer een aanval plaatsvindt. De appp verzamelt ook objectieve data die  beschikbaar kunnen worden gemaakt voor ouders en neurologen. De app richt zich in de eerste plaats tot leerlingen in de lagere en middelbare school, maar de technologie is in principe uitbreidbaar naar een bredere doelgroep. In heel Europa leiden meer dan 6 miljoen mensen aan epilepsie.

VR voor iedereen

Het Brusselse bedrijfje LucidWeb ontwikkelde een player om virtualrealityfilmpjes af te spelen op een smartphone. Het bedrijfje van Leen Segers en Fabien Benetou zegt zo deze nieuwe mediavorm te willen ‘democratiseren’.

LucidWeb richt zich op mediabedrijven, maar ook op industriële bedrijven die virtualrealitycontent willen aanbieden aan hun werknemers of klanten. De VRT gebruikte het prototype van de player al voor twee 360° producties die gedraaid werden in het Midden-Oosten.

De 360° producties van Lucidweb

Maaltijdbox met technologie

Het Gentse Mealhero biedt een technologische variatie aan op de bekende maaltijdboxen. Naast een doos met ‘vriesverse’ ingrediënten koopt u bij het bedrijfje ook een slimme stomer. ‘Het enige dat de consument zelf moet doen is de ingrediënten laten scannen door de stomer, via een slim label in de verpakking. Daardoor weet het slimme apparaat perfect hoe de maaltijd bereid moet worden’, aldus het bedrijf.

Wanneer het eten klaar is, krijgt u een bericht  via de app in uw smartphone. Het concept moet gezinnen niet alleen de tijd van de boodschappen, maar ook de bereidingstijd van een maaltijd helpen besparen. Zowat twintig gezinnen konden het concept al uittesten. Mealhero wil zijn slimme stomer vanaf 4 november ook aanbieden via het crowdfundingplatform Kickstarter.

Online werkrooster

OnlineWerkrooster is een tool voor het automatiseren van personeelsplanning en payrolling die synchroniseert met uw sociale secretariaat. De applicatie is volgens de Balense ontwerpers ‘ideaal voor sectoren die vaak last minute wijzigingen moeten doorvoeren', zoals de horeca.

OnlineWerkrooster bevat ook online verlofbeheer en een tikklok, en kan volledig automatisch Dimona-aangiftes (aangifte van tewerkstelling) doen. De tool houdt bij het plannen rekening met de lokale wetgeving en de beschikbaarheid van personeel. OnlineWerkrooster heeft al meer dan 150 betalende klanten, voornamelijk in de horeca.

Laatste dagen voor nieuwe call

Start-ups die in aanmerking hopen te komen voor steun van het istart-programma kunnen zich nog aanmelden voor een nieuwe call tot zondag 1 oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud