Advertentie

In 2016 overal internet door ballonnen van Google

Een van de vele ballonnen gebruikt in 'Project Loon'. ©RV

Google rolt 'Project Loon' verder uit. Het wil hiermee in 2016 enkele moeilijk bereikbare regio's van internet voorzien. Dat staat te lezen op verschillende Amerikaanse mediawebsites.

Mike Cassidy, hoofd van het project, kondigde aan dat ‘Project Loon’ volgend jaar commercieel wordt uitgerold. Tegen het eind van 2016 zal het onderbediende regio’s zoals Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië van internet voorzien. Eerder was al bekend dat de technologiereus hiervoor partnerdeals aangaat met onder meer de telecombedrijven Vodafone, Telstra en Telefonica.

Het laatste miljard

‘Project Loon’ werd in 2013 aangekondigd als deel van Google X, het prestigieuze innovatiecentrum van Google dat bekend staat voor de Driverless Car (zelfrijdende auto) en de Google Glass (draagbare computer in de vorm van een bril). Het doel van ‘Project Loon’ is het laatste miljard mensen op aarde zonder toegang tot het internet online te krijgen.

Google lanceert vandaag overigens ook een nieuwe 'privacy hub'. Als de gebruiker inlogt met zijn Google-account kan hij bekijken welke persoonlijke informatie de internetgigant allemaal verzamelt op hun verschillende diensten (Gmail, Google, Youtube, Google Maps)

De Google-gebruiker kan nu bijvoorbeeld kiezen wat voor informatie Google wel of niet mag behouden. Ook kan de gebruiker de privacy-instellingen herzien of aanpassen. De 'Privacy Hub' is naar eigen zeggen een eerste stap van de zoekmachine naar meer transparantie. Iets waarvoor Google al vaker is voor bekritiseerd

Omdat dit deel van de wereld logistiek moeilijk te bereiken is, wil Google hen online krijgen via het gebruik van ballonnen. Het stuurt deze ballonnen uit vanop verschillende, bemande grondstations.

Autolauncher

Pas een goede twee jaar later staat het project op punt. Waar zo’n ballon in de testfase van het project maximum 80 kilometer ver door de lucht kon zweven, heeft die nu een actieradius van zo’n 400 tot 800 kilometer. De ballonnen kunnen zo'n honderd dagen lang operationeel blijven zweven. 

Ook hoeft er geen klein legertje Google-medewerkers ingezet worden om het object de lucht in te krijgen. Door de uitvinding van de autolauncher, een kubusvormig lanceringsapparaat van zo’n 15 meter, kan de navigatie van deballonnen geautomatiseerd worden. Dat kan al gebeuren met een viertal mensen per grondstation. 

‘We kunnen nu, door het koppelen van een aantal ballonnen in een zogenaamd ‘mesh-netwerk', een hele regio zoals West-Afrika voorzien van internet. En hierbij moeten we maar gebruik maken van zo’n acht grondstations’, aldus Cassidy. 

Bekijk hieronder hoe Google het laatste miljard mensen zonder internet online wil krijgen:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud