KBC test hippe bitcointechnologie uit

©REUTERS

De bank- en verzekeringsgroep KBC zoekt nieuwe toepassingen van blockchain, de technologie achter de virtuele munt bitcoin.

Een zeskoppig team bij KBC - het ‘blockchain core team’, verspreid over België en Tsjechië - heeft de opdracht gekregen bruikbare toepassingen te zoeken voor de financiële groep en proefprojecten op te starten. De aanwervingen daarvoor zijn aan de gang. Blockchain is volgens vrijwel alle grote banken het financiële transactieplatform van de toekomst. Ook bij Belfius is een team intern aan het experimenteren.

Het basisprincipe is dat een digitaal logboek, dat via het internet raadpleegbaar is, alle transacties in realtime bijhoudt. De controle gebeurt niet door een centrale instantie, maar door iedereen tegelijk die op het netwerk aangesloten is.

Zo’n gedeelde boekhouding vormt de ruggengraat van de virtuele munt bitcoin, maar kan ook gebruikt worden voor tal van andere transacties, zoals internationale betalingen, documentverkeer of effectenhandel. Naast snelheid is de kostprijs een belangrijke troef van de technologie. Blockchain is goedkoper dan de gangbare processen, zeker als het gaat om transacties met tegenpartijen in verre landen.

Er komt bij KBC geen overkoepelend blockchain-plan. De bank- en verzekeringsgroep wil eerder kleinschalige projecten in diverse markten lanceren. Welke dat zijn, is niet bekend. Elk proefproject moet snel zijn bruikbaarheid bewijzen, anders wordt het afgevoerd.

De filosofie achter het ‘gevalideerd leren’ van de start-upgoeroe Eric Ries geldt voor de blockchain-whizzkids als inspiratie. KBC maakte eerder dit jaar al twee testen bekend. De groep heeft samen met de IT-specialist Cegeka en verscheidene exportbedrijven de Digital Trade Chain, kortweg DTC, uitgetest. Het gaat om een blockchain-oplossing die kmo’s toelaat internationale handelsverrichtingen op te volgen.

Bolero, de online beursmakelaar van KBC, werkte een experimentele blockchain-app uit waarmee particuliere beleggers aandelen in start-ups kunnen kopen of verkopen. Concreet gaat het om de handel in effecten die gefinancierd zijn via crowdfunding. De investeerders van het eerste uur kunnen zo makkelijker uit het kapitaal stappen van de start-up. Voorlopig werkt de app alleen met fictief geld (‘boleuro’s) en fictieve aandelen van start-ups, maar Bolero hoopt daar snel verandering in te brengen.

‘De app is aan de toezichthouders FSMA en de Nationale Bank voorgesteld en een dossier is ingediend om het geheel ook effectief goedgekeurd te krijgen voor transacties met echt geld en echte aandelen’, zegt Koen Schrever, de CEO van Bolero Crowdfunding. ‘We denken dat België troeven heeft om in fintech (financiële technologie) een meer prominente rol te spelen. We stellen voor om enkele testcases te realiseren. We kunnen onze app snel omschakelen, maar het wetgevende kader is nog niet helemaal klaar voor dit soort nieuwe technologie.’

KBC zint ook op ‘nationale en internationale samenwerking met andere grote financiële spelers’, blijkt uit een jobadvertentie. De groep trad toe tot het consortium R3, dat gestandaardiseerde digitale logboeken voor de financiële sector wil uitbouwen. Meer dan 50 banken, waaronder BNP Paribas en ING, zijn lid. Dat betekent dat alle vier de Belgische grootbanken of hun moedergroepen in de weer zijn met blockchain.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud