‘Kans dat volgende Google uit Europa komt, was nooit groter'

Volgens Atomico maakt het Duitse bedrijf Lilium dat elektrische vliegtaxi's bouwt een grote kans om uit te groeien tot techgigant. ©Lilium

Techbedrijven in Europa moeten alsmaar minder onderdoen voor de Amerikanen en Chinezen. Dat meldt het Europees techrapport van het investeringsfonds Atomico.

‘De kans dat de volgende Google uit Europa komt, is nog nooit zo groot geweest’, zegt Tom Wehmeier, die het onderzoek van Atomico naar de Europese techwereld leidde.

©Mediafin

Volgens hem maken vooral de vliegende taxi’s van het Duitse Lilium, het Nederlandse berichtenplatform Messagebird, of de Britse bouwer van halfgeleiders Graphcore - overigens drie bedrijven waarin Atomico investeert - een grote kans om uit te groeien tot een Europese techgigant. ‘Alle ingrediënten zijn aanwezig, nu moet Europa aan het kokkerellen slaan.’

Genoeg talent

Een van de elementen die Atomico aanhaalt, is dat in Europa tweemaal zo veel doctoraatsstudenten uit STEM-opleidingen afstuderen als in de Verenigde Staten. Vijf van de tien beste instituten voor computerwetenschappen bevinden zich in Europa. ‘Bij die knappe koppen zitten steeds vaker heel wat ondernemers’, zegt Wehmeier.

De kwalitatieve toestroom op de arbeidsmarkt merken ook Amerikaanse bedrijven zoals Facebook en Google op, die hier hun kenniscentra opbouwen en de salarissen van toptalenten mee de hoogte injagen. Dit maakt het moeilijker voor kleinere bedrijven het nodige talent aan te trekken.

Europa heeft intussen 41 techbedrijven die meer waard zijn dan 1 miljard dollar. De Duitse softwarebouwer SAP staat met 135 miljard dollar het hoogst gewaardeerd. Geen enkel techbedrijf staat echter in de top tien van de grootste Europese bedrijven.

Deep tech

In het verleden heeft Europa meermaals de boot gemist wat technologie betreft, maar de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie (AI), zelfrijdende wagens en blockchain is veelbelovend. Amerikaanse en Chinese instellingen beheersen dan wel de top drie van meest geciteerde papers voor AI-onderzoek, maar 32 van de top 100 AI-onderzoeksinstellingen komen uit Europa. Zowel de KU Leuven als de Universiteit Gent staat in de top 100.

Vroeger sijpelde heel wat kennis weg uit Europa. Beloftevolle Europese bedrijven actief in artificiële intelligentie werden vaak opgekocht voordat ze hun momentum hadden bereikt. Dat is nu anders. ‘Oprichters hebben een nieuwe ingesteldheid. Ze kennen hun groeipotentieel en wagen het liever alleen dan als deel van een grote speler.’

Veel kapitaal

Europa is op weg om een recordbedrag van 19 miljard dollar aan investeringen in techstart-ups te halen in 2017. Ook de portemonnee van Europese investeringsfondsen is verdriedubbeld tegenover 2012, wat van 2018 een sterk jaar kan maken.

Alle ingrediënten zijn aanwezig, nu moet Europa aan het kokkerellen slaan.
Tom Wehmeier
onderzoeker Atomico

Investeringsfondsen blijven ook niet langer in eigen land. Een derde van alle investeringen in start-ups gebeurt al over de landsgrenzen. Dat versterkt de uitbouw van een Europees ecosysteem. Het uitgebreide netwerk van techhubs verspreid over de hele regio maakt het ook gemakkelijker om een Europese wereldspeler te bouwen. De hubs helpen jonge bedrijven op te starten, een netwerk op te bouwen en in contact te komen met investeerders.

‘Vanuit overheden zien we een versnipperde aanpak. Ze zien technologie vaker als een motor achter economische vooruitgang, maar pakken het niet altijd even goed aan’, zegt Wehmeier.

Knowhow aan disruptie koppelen

Anders dan de Verenigde Staten of Azië, heeft Europa een ecosysteem uitgebouwd waarbij traditionele bedrijven en jonge start-ups mooi samenspelen. ‘De bestaande topbedrijven leveren jarenlange know-how over hun sector aan de jonge bedrijven die technologie ontwikkelen om diezelfde sector om te gooien’, zegt Wehmeier.

Sectoren zoals de auto- en maakindustrie, waar knowhow van een fysiek product cruciaal is, hebben er baat bij om snel de krachten te bundelen met innovatieve bedrijven. In 2017 investeerden zo’n 580 gevestigde bedrijven in start-ups. Dat is meer dan een verdubbeling in twee jaar.

Lees meer over Europese techsteden in ons dossier Silicon Europe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content