Loonsverhoging voor Foxconn-arbeiders

Het Taiwanese bedrijf Foxconn, dat onder meer de iPhones en iPads voor Apple produceert, heeft beloofd om de salarissen van werknemers in Chinese fabrieken te verhogen om het terugbrengen van de werkuren te compenseren.

Eerder werd bekend dat de lange werkuren die werknemers bij Foxconn maken, niet overeenkomen met de regels van Apple. Het bedrijf kwam al eerder onder vuur te liggen omdat de werkomstandigheden slecht waren. De afgelopen jaren zouden meerdere werknemers zelfmoord hebben gepleegd. Foxconn meldde afgelopen week de werkomstandigheden te zullen verbeteren en de werkuren te verminderen. Daarna bleek dat een deel van de werknemers daarover niet tevreden was, omdat ze op die manier te weinig zouden verdienen.

De overeenkomst die Foxconn met Apple heeft gesloten over de werkomstandigheden kan bepalend zijn voor andere westerse bedrijven in China. Foxconn, die inmiddels 50 procent van 's werelds consumentenelectronica levert, assembleert ook apparaten voor onder meer Nokia. Alleen al voor Apple zijn bij Foxconn 1,2 miljoen werknemers in touw.

Foxconn en Apple maakten afgelopen afspraken over onder meer de veiligheid van werknemers en verbeterde woonomstandigheden. Behalve het terugbrengen van uren en het verhogen van salarissen beloofde Foxconn ook meer mensen aan te nemen. Daarmee zou bijvoorbeeld overwerk worden teruggedrongen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content