start-ups

Nokia werkt met Vlaamse ontwerpster aan slimme kledij

Jasna Rok, het modemerk van Jasna Rokegem dat technologie en kledij verzoent. ©Ellie VdB

De Vlaamse modeontwerpster Jasna Rokegem is de eerste Belgische fashiontech-designer en gaat samenwerken met Nokia Bell Labs aan slimme kledij.

Nokia Bell Labs is de onderzoekstak van het Finse telecombedrijf Nokia en nodigt al meer dan 50 jaar lang kunstenaars uit om te experimenteren met technologie. ‘Hoe meer we de grenzen tussen domeinen zoals tehc en mode doorbreken, hoe sneller innovatie plaatsvindt’, zegt Rokegem.

Rokegem is de eerste Belgische fashiontech-designer en richtte de start-up Jasna Rok anderhalf jaar geleden op. Ze zit onder de vleugels van Startit@kbc, waar ze kledij ontwikkelt, die tech en mode verzoent.

Kledij koppelen aan jouw omgeving, maakt het eens zo relevant.
Jasna Rokegem
fashiontech-designer

‘Ik wil mode interactief maken zodat het een persoonlijke coach wordt, die ons begeleidt in het leven’, aldus Rokegem, ‘Kledij koppelen aan jouw omgeving, maakt het eens zo relevant.’

E-kledij

Ze ontwikkelt futuristische mode zoals een collectie waarbij de kledingstukken reageren op de hersengolven en gevoelens van de drager, waarmee ze al meermaals in de prijzen viel. Voor de kunstenaar Panamarenko ontwikkelde ze een collectie, die van een nanotechnologische laag voorzien is, die ervoor zorgt dat de stof waterafstotend wordt.

Kledij uitrusten met technologie is een nieuw domein dat nog voor heel wat uitdagingen staat zoals wasbaarheid. Het Amerikaanse jeansmerk Levi’s en zoekgigant Google ontwikkelden eerder een geconnecteerde jeansjas met stof waarin technologie verweven zit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud