Advertentie
Advertentie

Samsung: 'Chiptekort kan smartphones raken'

De productie van wafers (silicium) - de basis voor chips of halfgeleiders - staat onder druk. ©Bloomberg

's Werelds grootste fabrikant van geheugenchips Samsung overweegt zelf zijn productie op te voeren om het tekort binnen de perken te houden.

Wereldwijd remmen autobouwers hun productie af wegens een tekort aan essentiële chips voor hun wagens. Dat tekort is het gevolg van chipreuzen als TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) die voorrang gaven aan chipbestellingen voor smartphones, laptops, spelconsoles en televisies. Die zijn tijdens de lockdowns nog meer in trek dan normaal. Tegelijk hadden autofabrikanten hun bestellingen afgebouwd omdat de crisis de verkoop van auto's deed stilvallen.

Nu de autoverkoop weer aantrekt - met name in China - lopen de bestellingen van reuzen als Volkswagen en Toyota weer vlot binnen. TSMC liet al weten een tandje bij te steken om zijn autoklanten ter wille te zijn. Het komt erop neer dat een deel van de chipproductie voor elektronica verschuift naar halfgeleiders voor de autowereld.

Samsung, 's werelds grootste producent van geheugenchips, waarschuwt dat die move slecht nieuws kan zijn voor de productie van smartphones. De Zuid-Koreaanse reus overweegt zelf zijn productie van chips op te voeren.

Door het tekort aan chips verwachten analisten een stijging van de chipprijs. Dat is goed nieuws voor Samsung en TSMC. Samsungs chippoot genereerde afgelopen kwartaal een recordomzet dankzij de sterk vraag naar 5G-apparaten en laptops.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud