Vader van het web geeft webgebruikers weer controle over hun data

Sir Tim Berners-Lee. ©BELGAIMAGE

Sir Tim Berners-Lee, die samen met Robert Cailliau het World Wide Web uitvond, start een bedrijf dat internetgebruikers veel onafhankelijker moet maken van de grote internetbedrijven. De Gentse professor Ruben Verborgh is technisch adviseur.

Het web is verworden tot een motor van onrecht en verdeeldheid. Machtige instanties misbruiken het voor hun eigen agenda's, stelt de 63-jarige computerwetenschapper Berners-Lee bitter vast in een blogpost.  De voorbije jaren werkte hij aan het vermaarde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston aan Solid, een project dat webgebruikers de volledige controle geeft over hun data. 

'Solid is een softwareplatform dat gebouwd is op basis van het bestaande web. Het geeft iedere gebruiker de keuze over waar data wordt opgeslagen, welke specifieke mensen en groepen toegang krijgen tot bepaalde elementen, en welke apps worden gebruikt. Het laat jou, familie en vrienden toe data te linken en te delen met iedereen. Het laat mensen toe naar dezelfde data te kijken met verschillende apps op hetzelfde moment', legt Berners-Lee uit. 

De computerwetenschapper neemt nu een sabbatical op het MIT en richtte het bedrijf Inrupt op. Dat moet helpen Solid breed ingang te doen vinden bij ontwikkelaars van apps. De medestichter en CEO van Inrupt is John Bruce, voormalig CEO van het cybersecuritybedrijf Resilient. 

Meer concurrentie

Professor Ruben Verborgh, een expert in Semantic Web technologie bij IDLab/Imec aan de Gentse universiteit, levert technische expertise voor Inrupt en Solid. 'Solid gaat het makkelijker maken voor jonge bedrijven om te concurreren met gevestigde giganten', legt Verborgh uit. Gebruikers blijven eigenaar van hun gegevens en appbouwers moeten enkel concurreren op vlak van functionaliteit. Andere bedrijven kunnen gebruikers dan weer helpen met het opslaan en beveiligen van hun data.

Solid en dataregelgeving zoals de Europese GDPR zijn goed nieuws voor de gebruikers en voor jonge internetbedrijven, meentVerborgh. Dat wordt een hele verandering voor de gevestigde internetgiganten, die nu gebruikersdata controleren in hun eigen gigantische silo's en het daarmee voor de gebruiker moeilijk maken voor een concurrent te kiezen. 

Solid is een open source-technologie, waarbij de broncode kan worden bestudeerd en verbeterd door vrijwilligers. Het project heeft evenwel een commerciĆ«le entiteit nodig die toepassingen en diensten levert, aldus Berners-Lee. Die entiteit is nu dus Inrupt, maar ook andere bedrijven zijn welkom om die rol te spelen. 

Tim Berners-Lee gaat dit najaar de wereld doorkruisen om ontwikkelaars op te leiden in het gebruik van Solid en Inrupt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud