start-ups

Vlaamse start-up maakt komaf met wazige virtualrealitybeelden

In vijf weken tijd produceerde Soulmade met een 16K-camera een film in virtuele realiteit. ©Soulmade

De Mechelse start-up Soulmade is erin geslaagd een film in virtuele realiteit te maken, waarvan de beelden niet te onderscheiden zijn van de werkelijkheid.

De start-up Soulmade uit Mechelen heeft samen met Nokia Bell Labs, de Belgische onderzoekstak van het telecombedrijf Nokia, een virtualrealityfilm met de hoogste resolutie ooit ontwikkeld. De beelden werden geschoten met een omgebouwde 6K-camera.

Door de hoge resolutie zijn de beelden heel gedetailleerd als je inzoomt, zodat ze met het blote oog niet meer te onderscheiden zijn van de werkelijkheid. ‘Het is als kijken met supermanogen’, zegt Marijn Goossens, de medeoprichter van het VR-productiehuis Soulmade.

Virtual reality (VR) moet een veel hogere resolutie hebben om dezelfde zuiverheid te bereiken als gewone televisiebeelden. De huidige resolutie voor televisiebeelden heeft nagenoeg de grens van ons kijkvermogen bereikt, waardoor hogere resoluties niet langer resulteren in een zichtbaar betere beeldkwaliteit.

Diezelfde resolutie levert bij virtuele realiteit echter wazige beelden op zodra je gaat inzoomen. Beelden in virtuele realiteit bevinden zich bovendien op een bril net voor onze ogen, waardoor onzuiverheden sneller opvallen en kijkers erop afknappen.

125
Om twee minuten ruw beeld om te zetten naar virtual reality hadden twee goed uitgeruste computers elk 125 uur nodig.

De standaard voor VR-producties vandaag is 4K, met enkele grotere filmproducties in 8K. Die resoluties zijn nog niet hoog genoeg om aan het niveau van onze ogen te tippen. 16K-beelden (15.360 x 8.640 pixels) bevatten 16 keer zoveel pixels als het gangbare 4K (3.840 x 2.160 pixels), waardoor de beelden zuiver blijven als je inzoomt.

Goossens richtte samen met Sander De Roeck eind 2016 Soulmade op. Amper zes maanden later verkoos de ondernemersorganisatie Voka het bedrijf tot sterkste groeier bij startende ondernemingen. Soulmade ontwikkelde al VR-producties voor Artsen zonder Grenzen, Nokia en de stad Antwerpen. Naast eigen producties voert het ook onderzoek uit naar nieuwe methodes en technologie.

Ruimtestation

In de film van Soulmade komt de kijker terecht in een fictief virtueel ruimtestation, waar wetenschappers geheime experimenten uitvoeren. Dankzij de hoge resolutie kan de kijker tot acht keer toe inzoomen om het ruimteschip tot in de kleinste details te bewonderen.

‘De film is vooral een experiment om te zien of de hoge resolutie te bereiken was’, zegt Goossens. Volgens hem is die nauwkeurigheid van de beelden nodig om VR-producties voor industriële toepassingen te maken. Details zijn daarbij cruciaal. ‘Je kan veiligheidsinspecties uitvoeren in virtuele realiteit of mensen opleiden in een virtuele fabriek.’

Het is als kijken met supermanogen.
Marijn Goossens
medeoprichter van Soulmade

De film duurt zo’n twee minuten. Daarvoor moest het team de huidige technologie tot het uiterste drijven. ‘Twee bijzonder goed uitgeruste computers hadden elk 125 uur nodig om twee minuten ruw beeldmateriaal om te zetten naar VR-beelden’, zegt Goossens.

360°-camera’s die in die hoge resolutie filmen, bestaan nog niet. Daardoor moest het team gewone camera’s gebruiken en daarna de beelden handmatig aan elkaar plakken. ‘Dat leverde meerdere terrabytes aan data op. We hadden verschillende harde schijven nodig om die alleen nog maar te bewaren.’

De huidige virtualrealitybrillen kunnen nog geen 16K-beelden volledig tonen of verwerken, maar Soulmade gebruikt technologie van Nokia Bell Labs om fragmenten van het beeld naar een 2K-smartphone te streamen.

Eind dit jaar verschijnen volgens Goossens wel brillen op de markt die 8K-beelden kunnen draaien en meteen heel wat andere functies integreren. De huidige brillen hebben nog een stevige computer nodig om de beelden te tonen, maar die zou opgaan in de bril. ‘De technologie vernieuwt zo snel dat we over vijf jaar tijd gaan lachen om dit project.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content