Volta en Akkermans stoppen miljoen in AI voor banken

Michel Akkermans. ©wim kempenaers (wkb)

Volta Ventures en fintech-ondernemer Michel Akkermans stoppen 1,25 miljoen euro in Yields.io, een amper 9 maanden oude start-up die banken bijstaat bij de controle op wiskundige modellen.

Yields.io, in april opgericht door drie wiskundeknobbels met lange staat van dienst in de bankwereld, is gespecialiseerd in modelrisico voor banken. Dat is het risico op fouten in de complexe wiskundige modellen waarop banken zich beroepen, bijvoorbeeld voor het waarderen van financiële producten. Sommige banken hanteren tot 3.000 dergelijke modellen, waarvoor ze massaal consultants inhuren om op tijdrovende manier die fouten op te sporen. Dat proces wil Yields.io efficiënter maken door het gebruik van artificiële intelligentie (AI). 

Volgens Volta Ventures lost Yields.io hiermee een cruciaal probleem voor banken op. Het durffonds investeert 1,25 miljoen euro in het bedrijf, samen met Michel Akkermans, de Antwerpse ondernemer die sinds de verkoop van Clear2Pay in 2014 aan de lopende band investeert in financiële technologie.

Zeker sinds de financiële crisis van tien jaar geleden is er grote druk van de regelgever om die foutenlast van wiskundige modellen te minimaliseren’, zegt Akkermans. ‘Ook voor banken zelf is het cruciaal om het weinig transparante modelrisico in kaart te brengen en de financiële impact ervan te kunnen becijferen’, stelt Yves Petit van Volta. ‘Met onze software kunnen ze modellen constant evalueren in plaats van enkele keren per jaar. Zo lopen ze niet meer achter de feiten aan’, zegt Jos Gheerardyn, de CEO van Yields.io en het voormalige hoofd kwantitatieve analyse bij Fortis.

Yields.io heeft zijn hoofdkantoor in Gent en heeft ook een afdeling in New York, waar één van de drie medestichters is gevestigd. Het bedrijf wist al enkele grote internationale banken te strikken als klant.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content