Zoekmachine met miljoen Belgische wachtwoorden online

Door hacks, zoals bij opslagdienst Dropbox, liggen miljoenen persoonsgegevens voor het grijpen op het internet. ©AFP

Gotcha.pw, een zoekmachine met volgens bronnen wel een miljoen Belgische wachtwoorden, is online gezet.

Door een reeks van hacks de afgelopen jaren - onder meer bij het zakelijk sociale netwerk Linkedin en de opslagdienst Dropbox - is de informatie van 1,4 miljard accounts online beschikbaar geraakt. 

Hackers bieden zulke info vaak aan op het 'dark web', waardoor persoonsgegevens van miljoenen mensen online voor het grijpen liggen. Om mensen daarvan bewust te maken, verzamelde programmeur d0gberry de gegevens en maakte ze online doorzoekbaar via de zoekmachine Gotcha.pw. 

D0gberry hackete zelf niet, maar ondervond na een hack van een van zijn eigen accounts hoe gigabytes aan persoonsgegevens online gewoon 'rondzwerven'. Na eerdere commotie in Nederland, waar de database al online stond, zet hij nu ook de Belgische persoonsgegevens online.

Vlaamse overheid

Volgens technologiejournalist Sammy Soetaert, die in contact stond met d0gberry, gaat het om meer dan een miljoen Belgische paswoorden. Dat zijn zowel oude als nieuwe. Het punt dat de programmeur wil maken, is dat we wachtwoorden niet voldoende hernieuwen

Door lekken of hacks belanden die dan bij mensen met slechte bedoelingen. Dat is vooral problematisch bij medewerkers van overheidsinstellingen die bijvoorbeeld hun mailadres van het werk gebruiken voor priv├ędoeleinden. In de lijst duiken adressen op van politieke partijen (N-VA, sp.a, Open Vld), maar bijvoorbeeld ook 178 accounts van de Vlaamse overheid. 

Kijken of een oud dan wel nieuw wachtwoord van je mailadres online beschikbaar is, kan hier

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n