Agoria pleit voor loonmatiging

(foto: HH) © /Hollandse Hoogte

De rendabiliteit in de technologische industrie staat onder druk. Sectorfederatie Agoria trekt aan de alarmbel. 'Dit heeft gevolgen voor de investeringen en jobcreatie in de sector', waarschuwt de federatie, die pleit voor het matigen van de loonkosten zoals in Duitsland.

Agoria groepeert bedrijven actief in onder meer de autoindustrie, machinebouw en ICT. Die technologische industrie is sterk afhankelijk van de conjunctuur. En aangezien die niet overtuigend weet te herstellen, laat zich dat gevoelen in de cijfers van Agoria. Agoria verwacht dit jaar een daling van de activiteit met 3,5 procent, vooral door de slechte internationale conjunctuur die afstraalt op de export. 'De export daalde niet alleen naar Europa maar ook daarbuiten. De uitvoer naar de BRIC-landen is de laatste twaalf maanden met 14 procent gedaald', stelt Frank Vandemarliere, algemeen adviseur bij Agoria. 'Slechts één regio liet een lichte groei optekenen: Oost-Europa.'   

Verder weegt de sluiting van Ford Genk flink door op de cijfers. De sluiting betekent een ramp voor de werkgelegenheid in de sector. Die daalt dit jaar met maar liefst 9.000 eenheden, berekende Agoria. De enige sector die standhoudt is ICT. Tegenover het hoogtepunt in 2008 daalde de werkgelegenheid met 37.000 banen tot 268.000.     

Voor volgend jaar gaat Agoria uit van een licht herstel dankzij het verdere herstel van de conjunctuur, 'maar we blijven waarschijnlijk onder het niveau van 2011 en 2012'.

Amper investeringen

Niet alleen de omzet staat onder druk. De rendabiliteit (uitgedrukt in ebitda-marge, dus voor belastingen en afschrijvingen) gaat al sinds 1995 nagenoeg continu naar beneden. Ook in 2012 was er nog een daling en voor dit jaar wordt geen stabilisering verwacht. 'De omzet daalde in 2012, terwijl de uurloonkosten stegen met 3,2 procent', illustreert Agoria.

Daarbovenop is ook de belastingdruk sinds 2010 weer aan het stijgen. 'Men heeft gemorreld aan de notionele intrestaftrek en de 'fairness tax' ingevoerd. De impact van de begrotingsmaatregelen doen de belastingvoet dit jaar met 2 procentpunt stijgen', schat de sectorfederatie.

De gevolgen van de afkalvende rendabiliteit zijn nefast. Er wordt nog amper geïnvesteerd en personeel aangeworven in de sector. Agoria meent dat België beter het Duitse voorbeeld van loonmatiging zou volgen. 'In België steeg de loonkost de voorbije tien jaar met 28,3 procent en gingen er 22.000 banen verloren. In Duitsland steeg de loonkost met 19,9 procent en kwamen er 90.000 banen bij. Dit toont aan dat loonkostbeheersing een hefboomeffect heeft op jobcreatie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud