Airbus test volgend jaar vliegende taxi

Airbus wil tegen 2023 vliegende taxi's in grootsteden. ©Airbus

De vliegtuigbouwer Airbus is goed op weg om zijn vliegende taxi volgend jaar in de lucht te hebben. De eerste testen van het prototype verlopen succesvol.

De CityAirbus, zoals de vliegende taxi's heten, zullen begin volgend jaar voor het eerst kort van de grond gaan, waarna eind volgend jaar de eerste bemande testvlucht zal plaatsvinden. 

Het toestel stijgt verticaal op dankzij vier elektrisch aangedreven propellers. Het kan tot 4 passagiers meenemen op korte vluchten doorheen grote stedencentra. Korte vluchten zijn ideaal voor de elektrische vliegende wagen. In de toekomst zal de afstand vergroten dankzij de ontwikkeling van grotere batterijen en een automatisch systeem om van batterij te wisselen of op te laden tijdens stilstand.

De luchttaxi's zouden volgens vastgelegde trajecten vliegen met een topsnelheid van 120 kilometer per uur. Het doel is files en verkeersdrukte op de wegen te verminderen door pendelaars via de lucht te vervoeren van en naar treinstations en luchthavens. Het zal eerst bestuurd worden door een piloot, maar later zal het volledig autonoom vliegen.

Vliegende auto's

‘Honderd jaar geleden ging stedelijk transport onder de grond. Nu hebben we de technologische capaciteiten om in de lucht te gaan’, zegt Airbus-CEO Tom Enders. Binnen vijf jaar wil Airbus de regulering in orde brengen zodat de eerste vliegende taxi's in 2023 doorheen steden kunnen zoeven.

Airbus is niet de enige die het stadsverkeer de lucht in wil jagen. In februari van dit jaar plukte Uber een van de belangrijkste experts in vliegende auto’s weg bij de ruimtevaartorganisatie NASA. In de buurt van de Google-campus in Mountain View sleutelen twee start-ups Zee.Aero en Kitty Hawk aan hun versie van de vliegende auto. In Zee.Aero investeerde Google-oprichter Larry Page al ruim 100 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud