'Al dat gezeur over die vakbonden'

Eric Van Zele, topman van Barco.

De vakbonden zijn bij het grote publiek en bedrijfsleiders vaak kop van Jut. Ze zouden zich te star opstellen en op verworven rechten kamperen. Eric Van Zele, CEO van technologiebedrijf Barco, weigert mee op die trein te springen. 'Er wordt te veel gezeurd over de vakbonden', zegt hij in een interview met zakenzender Kanaal Z.

Toen Van Zele het roer overnam bij het bedrijf in 2009, was Barco nog een schim van wat het ooit was geweest. Maar de topman toonde zich een uitstekend manager.

Vandaag doet Barco het uitstekend. Over de eerste negen maanden van 2012 boekte het bedrijf een omzet van 816 miljoen euro, een stijging met 10 procent. Alle divisies gingen er, in economisch niet meteen ideale omstandigheden, op vooruit. De komende vijf jaar moet de omzet verdubbelen tot 2 miljard euro, vindt Van Zele. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 10 procent. Van Zele wil dat bereiken via overnames en een uitbreiding van de productportefeuille naar meer netwerkapparatuur.

Die ommekeer van kneus tot reus ging niet zonder slag of stoot. Van Zele moest het personeel wakker schudden. 'We waren te duur, te arrogant, te parochiaal en niet competitief', zegt Van Zele aan Kanaal Z.

Zo'n wake up call valt niet altijd in goede aarde bij personeel, leert de ervaring. Maar Van Zele had daar geen problemen mee, zegt hij. 'Met de vakbond heb ik nog nooit in mijn leven last gehad', klinkt het. 'Al dat gezeur over die vakbonden. Je moet een intelligente dialoog aangaan. Als je komt saneren, schaf dan het dividend, de bonussen en je chauffeur af, dan heb je geen problemen met hen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud