Amerikaans softwarebedrijf neemt Belgische wereldspeler in vloeistofmechanica over

Numeca is een wereldspeler in software voor het ontwerpen van onder meer vliegtuigen en raketten. ©Dieter Telemans

Het op Nasdaq genoteerde softwarebedrijf Cadence Design Systems neemt het Brusselse Numeca over. Dat is wereldwijd vermaard voor zijn software die wordt gebruikt bij de bouw van raketten tot catamarans.

Numeca ontwikkelt software voor de toepassing van stromingsleer bij het ontwerpen van bijvoorbeeld vliegtuigen, auto’s of schepen. Stromingsleer is de wetenschap die de beweging van vloeistoffen en gassen beschrijft. De onderneming telt meer dan honderd werknemers in België en zo'n 130 wereldwijd.

De activiteiten van Numeca in België blijven behouden, zei voorzitter Charles Hirsch. Hij blijft zelf ook aan boord. 'We waren niet op zoek naar partners, maar werden door hen gecontacteerd. Cadence nam de strategische beslissing zich te profileren in onze sector, die nieuw is voor hen. Onze technologie zal daarbij centraal zijn', zegt Hirsch.

Hirsch verwacht een flinke groei van de activiteiten, die pre-corona zowat 10 tot 12 procent bedroeg. Vorig jaar was sprake van stagnatie door de pandemie. Het bedrijf is winstgevend.

De technologie van Numeca wordt gebruikt bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, het Franse ruimtevaartbedrijf ArianeGroup en de autobouwers Honda en Ford. De onderneming wordt beschouwd als een wereldwijd belangrijke speler op het gebied van wat computational-fluid-dynamicssoftware (CFD) wordt genoemd.

Numeca heeft kantoren in Brussel, Bergen, Leuven, de VS, China, India, Japan en Hongkong en een netwerk van distributeurs.

Digitale tweelingen

De software van Numeca is belangrijk voor het voorspellen van prestaties van machines en voertuigen in de automobiel en lucht- en ruimtevaartsector, defensie, consumentenproducten, biomedische apparatuur, industrie en energie. Er is steeds meer nood aan de ontwikkeling van digitale prototypes. Dat helpt tijd en geld te besparen. CFD-software speelt daarbij een belangrijke rol en is een snelgroeiende markt die wordt geraamd op 1,6 miljard dollar, staat te lezen op de blog van Cadence. De digitale modellen streven een hoge getrouwheid na tegenover de fysieke wereld, in die mate dat sprake is van 'digitale tweelingen'. Numeca ontwikkelde in dit verband een workflow voor computer-aided engineering (CAE), Omnis genaamd.

VUB

Professor Charles Hirsch ©Dieter Telemans

Numeca werd opgericht in 1992, onder impuls van Hirsch als verantwoordelijke voor de vakgroep Stromingsmechnanica aan de VUB.

De overnamepartij Cadence maakt automatiseringssoftware voor elektronische ontwerpen en hardware voor het samenstellen van elektronische systemen.  

Er werden geen financiële gegevens vrijgegeven over de verkoop aan Cadence.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud