Amerikaanse consumenten mogen Apple aanklagen over App Store

De App Store is een belangrijke inkomstenbron voor Apple. ©REUTERS

Het Amerikaanse hooggerechtshof laat een rechtszaak tegen Apple toe over de dominantie van de App Store, de online winkel waarin iPhone-gebruikers apps kunnen kopen.

Het Amerikaanse hooggerechtshof bracht maandag zijn mening naar buiten in een zaak tegen Apples App Store. 

De klagers, die een groep aan iPhone-gebruikers die regelmatig apps kopen in de App Store vertegenwoordigen, trekken ten strijde tegen de dominantie van de App Store. Apple vereist dat apps voor op de iPhone verkocht worden via die App Store. 

Commissie

Dat blaast de prijzen van een app alleen maar op, vinden ze. Apps zouden goedkoper zijn als ontwikkelaars ze direct aan de man zouden kunnen brengen, zonder langs Apple te moeten passeren. Het hooggerechtshof oordeelt nu dat de klagers alleszins het recht hebben om daarover een zaak aan te spannen. 

Apple neemt klassiek een commissie van 30 procent op verkochte applicaties, en 15 procent op abonnementen verkocht via de App Store die doorlopen na het eerste jaar. Eerder trok ook de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify al ten strijde tegen Apples dominantie. Het diende daarover klacht in bij de Europese Commissie. 

Voor Apple zijn de inkomsten uit de App Store van belang. Het boekt die in onder de snel groeiende 'Services'-tak. Die was in het recentste kwartaal goed voor 11,6 miljard dollar, een groei van 16,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud