Antwerps bigdatabedrijf valt in Britse handen

Toon Vanparys, de CEO van Sentiance. ©rv

De Britse technologiekoepel MESH Holdings neemt een meerderheidsbelang in het Antwerpse groeibedrijf Sentiance. De CEO van MESH is Mark De Smedt, de voormalige hr-baas bij Adecco.

Uw routine bepalen op basis van de stroom aan data die uw smartphone of andere toestellen verzamelen? Het Antwerpse Sentiance ontwikkelde de afgelopen jaren een instrument dat het mogelijk moet maken. Bedrijven kunnen u met het platform in kwestie nog persoonlijker bedienen. 

De Britse technologieholding MESH Holdings koopt het bedrijf nu op. MESH Holdings noteert op de Britse groeiersbeurs NEX Exchange. Een melding daar leert dat MESH zijn belang in Sentiance gaat verhogen naar 80 procent. 

Opstartverliezen

MESH bezat sinds april al 15 procent van Sentiance. Het bedong toen ook al een optie om Sentiance helemaal over te nemen. Sentiance geeft in een korte reactie aan dat de deal nog niet 100 procent rond is: de optie is weliswaar gelicht, maar er zijn nog geen contracten getekend.   

80%
Belang
MESH verhoogt zijn belang in Sentiance naar 80 procent.

In mei berichtte de website De Rijkste Belgen nog dat het bedrijf voor 20 miljoen euro aan opstartverliezen had weggeboekt. Er zat toen volgens de zakensite nog 2,5 miljoen euro aan kapitaal in de kas. MESH pompt meteen 15 miljoen euro kapitaal in Sentiance. Het geeft daarvoor nieuwe aandelen uit. 

Samsung

Het Antwerpse groeibedrijf haalde de afgelopen jaren al in verschillende kapitaalrondes ettelijke miljoenen euro's op. De laatste kapitaalronde dateert uit 2017, toen het bedrijf 8 miljoen euro ophaalde. De betrokken aandeelhouders toen waren niet van de minste. 

8 miljoen
Kapitaal
In zijn laatste kapitaalronde uit 2017 haalde Sentiance 8 miljoen euro op.

Het ging onder meer om het Samsung Catalyst Fund, de investeringsarm van Samsung, en KPN Ventures, de investeringsarm van de Nederlandse telecomspeler. Ook enkele Vlaamse technologiecoryfeeën waren betrokken: het durfkapitaalfonds Volta Ventures, Michel Akkermans (ex-Clear2Pay) via zijn fonds Pamica, en Martin De Prycker (ex-Barco) via het fonds Qbic. 

De CEO van MESH Holdings is een oude bekende. Het gaat om Mark De Smedt. Hij werd eind 2013 hr-directeur van Adecco en op dat moment de derde Belg in het directiecomité, naast Patrick De Maeseneire en Alain Dehaeze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect