Antwerps techbedrijf maakt met 3D-scans longschade beter voorspelbaar

Wie belandt er aan de beademing en wie niet? ©BELGA

Wat is de prognose voor iemand die besmet is met het coronavirus? Zal die snel achteruit gaan of niet? Het Antwerpse techbedrijf Fluidda hoopt dokters daar met 3D-longscans een beter zicht op te geven.

Slechts een klein percentage van de mensen die besmet geraken met het coronavirus krijgen ook last van het meest extreme symptoom: acute ademhalingsproblemen als gevolg van longschade. In de (bio)techwereld is de sleutelvraag of je al in een vroeg stadium kan detecteren wie daar vatbaarder voor is.

Een van de bedrijven die mee aan de frontlinie staan, is het Antwerpse Fluidda. CEO Jan De Backer, luchtvaartingenieur van opleiding, doet al sinds 2005 onderzoek naar longziekten en hoe die te visualiseren. Hij doet dat met steun van zijn vader Wilfried De Backer, oud-longarts aan de UAntwerpen. Prominent investeerder is het 3D-printingbedrijf Materialise. 

Fel achteruit

Geavanceerde visualisatietechnologie is nodig om te voorspellen of een patiënt snel achteruit dreigt te gaan, zegt De Backer aan de telefoon vanuit Los Angeles. ‘De long heeft als orgaan een opmerkelijk vermogen om te compenseren voor aanwezige schade, zeker als je die meet via de conventionele technieken’, stelt hij.

We reconstrueren de longen driedimensionaal, en kijken daarbij ook naar de structuur van de bloedvaten en de luchtwegen.
Jan De Backer
CEO Fluidda

Dat kan ertoe leiden dat een patiënt meer dan een week stabiel lijkt, maar dan plots fel achteruitgaat. De medische wereld moet daarom meer doen dan alleen vertrouwen op de klassieke CT-scans, die een 2D-beeld geven van de longen. ‘Dat is een one-size-fits-alloplossing.’ 

Driedimensionaal

Fluidda ontwikkelde een technologie om op een heel andere manier naar longen te kijken. ‘We reconstrueren de structuur van longen driedimensionaal, en kijken daarbij ook naar de structuur van de bloedvaten en de luchtwegen’, zegt De Backer.

Als afwijkingen naar boven komen, bijvoorbeeld in de bloedvatenstructuur, kunnen dokters mogelijk beter voorspellen of een patiënt vatbaar is voor acute ademhalingsproblemen. En daar de zorg van bij het begin op afstemmen. De Backer schat dat het bedrijf nog vier tot zes weken nodig heeft om de technologie ‘coronaproof’ te maken. 

Rokerslong

Toch heeft hij er goede hoop op. Het bedrijf zette de technologie al in bij andere longaandoeningen of -ingrepen. Dat gaf artsen informatie of een lichaam een nieuwe long zou aanvaarden bij een transplantatie of hielp bij de opvolging van rokerslongen.

‘Is het coronavirus te vergelijken met andere longziekten? Dat is een pertinente vraag. Maar het antwoord is ja, omdat het eindstation de acute ademhalingsproblemen zijn. Hoe meer je je daar via bijvoorbeeld afwijkingen in de bloedvaten op kan voorbereiden, hoe beter’, zegt De Backer. 

Tweede golf 

Het bedrijf krijgt data aangeleverd van ziekenhuizen uit de hele wereld, zoals uit het Amerikaanse Pennsylvania, het Britse Cambridge, Singapore en uiteraard ook Antwerpen. De Backer vreest niet dat de antwoorden die zijn technologie kan opleveren te laat komen, als de eerste golf coronapatiënten al achter de rug is.

‘Deze golf houdt nog wel even aan. Bovendien zal het coronavirus bij sommigen langdurige longschade aanrichten, die ook opgevolgd moet worden.’ Maar de technologie moet vooral haar waarde tonen bij de tweede golf: ‘We zullen dan met alles wat we hebben, moeten klaarstaan om betere prognoses te maken.’ 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud