App ontdekt vroegtijdig oogafwijkingen bij kinderen

©ANP

Een Amerikaanse app die ouders op hun smartphone kunnen installeren, speurt naar oogafwijkingen bij kinderen via foto's. Dat meldt de Volkskrant.

De Amerikaanse app - Cradle genaamd (ComputeR-Assisted Detector of LEukocoria) - kijkt naar pupillen op foto's. Het programma speurt naar leukocorie (een afwijking in de kleur van de pupillen), ofwel 'een witte pupil'.

Dankzij de app komt de smartphone gemiddeld 1,3 jaar eerder een oogafwijking op het spoor dan met een traditionele diagnose gebeurd zou zijn.

Bij bepaalde oogafwijkingen, zoals staar of een zeldzame vorm van kanker van het netvlies, zijn de pupillen op foto's die met flitslicht zijn genomen lichter dan die van gezonde ogen. Het bekende rode-ogeneffect treedt op omdat het licht dat het oog binnenvalt terugkaatst op het rode netvlies. Wanneer er een afwijking van een andere kleur op het netvlies zit, zoals een tumor, wordt het gereflecteerde licht minder rood. Voor oogartsen is dat een aanwijzing dat er iets mis kan zijn en reden voor verder onderzoek.

Dat werk kan de Cradle-app nu ook verrichten, schrijven de onderzoekers in Science Advances. Het voordeel is dat iedereen de app kan installeren en een bestaande fotocollectie op zijn telefoon kan laten analyseren. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android, via de zoekterm 'white eye detector'.

Eerder afwijking opsporen

De onderzoekers deden hun test met bijna 53.000 foto's, genomen met drie verschillende types smartphone. Ruim 23.000 waren afkomstig van twintig kinderen met een oogafwijking, de rest van twintig gezonde kinderen. Het systeem sloeg bij 80 procent van de kinderen met een oogafwijking alarm door de detectie van witte ogen.

De app heeft meerdere foto's van een kind nodig om een oordeel te vellen, maar dat is doorgaans geen probleem omdat de meeste ouders veel foto's van hun kinderen maken. Dankzij de app komt de smartphone gemiddeld 1,3 jaar eerder een oogafwijking op het spoor dan met een traditionele diagnose gebeurd zou zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect