Apple bouwt met eigen chips brug tussen Mac en iPhone

Apple-CO Tim Cook kondigde maandagavond aan dat het bedrijf ook voor de Mac de ontwikkeling en productie van chips in eigen handen neemt. ©AFP

De hardwaregigant Apple kondigde maandagavond aan over te schakelen naar Macs die draaien op eigen chips. iPhone-apps zullen daardoor ook beschikbaar zijn op de Mac.

'Een historische dag voor de Mac.' Met een vleugje dramatiek kondigde Apple-CEO Tim Cook maandagavond een omwenteling aan in het computerluik van het succesvolle hardwarebedrijf. Hij deed dat tijdens WWDC, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple, die dit jaar door het coronavirus uitzonderlijk digitaal plaatsvond.

Cook geeft na een huwelijk van 15 jaar de bons aan Intel, dat steevast de chips leverde voor de Macs van het bedrijf. Apple gaat voortaan zelf computerchips ontwerpen en produceren, dat laatste wel met de hulp van Aziatische toeleveranciers. Het trekt zo voor zijn laatste grote consumentenproduct de productie van de chip, de motor van het product, naar zich toe. Eerder kregen ook de iPhone, de iPad en de Watch al Apple-chips. 

De nieuwe chips nestelen zich natuurlijk niet op een, twee, drie in de toestellen. De eerste Macs met chips van het bedrijf zelf komen er pas eind dit jaar aan, en de hele transitie zal zo'n twee jaar duren. Apple kondigt de komst van de chips nu al aan, zodat appontwikkelaars zich kunnen voorbereiden. Populaire software, zoals Word, Adobe en de eigen Apple-apps, zijn al aangepast. 

Het manoeuvre van Apple heeft niet alleen impact op de hardware. Ja, de chips moeten de Macs sneller, krachtiger en toch energiezuiniger maken. Maar de ingreep maakt het ook mogelijk dat apps die gebouwd zijn voor de iPhone of de iPad eveneens kunnen draaien op de Mac. Apple liet tijdens de demo zien hoe de voor de iPhone bedoelde meditatieapp Calm nu ook kan draaien op een Mac. 

App Store

In de wereld van applicatiebouwers was de aankondiging van Apple enigszins verwacht. 'Apple merkt ook dat meer applicaties worden gebouwd voor mobiele toestellen, zoals de iPhone en de iPad, dan voor laptops en computers. Hiermee kunnen ze die wereld wat nieuw leven inblazen',zegt Quentin Braet van de digitale productstudio In The Pocket. 

Applicaties verschillen nu qua kernlogica niet heel erg veel tussen de toestellen. 'De motor van de applicatie zal niet fundamenteel veranderen', gaat Braet verder. 'Maar de laag daarboven, die de gebruikers zien, zal je wel moeten aanpassen. Dat is als de carrosserie boven op de motor, die je een nieuwe laag verf moet geven.' 

De motor van de applicatie zal niet fundamenteel veranderen. De laag daarboven wel.
Quentin Braet
Lead solution architect In The Pocket

Het zal om die reden toch niet zo evident zijn applicaties die bedoeld zijn voor de iPhone of iPad zomaar naar de Mac te vertalen. Dat toont zich soms al bij applicaties die ontwikkeld zijn voor de iPhone en dan gebruikt worden op de iPad. 'Als je het niet goed doet, zien die er heel opgeblazen uit. Bij de Mac kan dat nog erger zijn.'

De relatie tussen Apple en de appontwikkelaars staat onder druk na een relletje rond de mailapplicatie Hey. Apple weerde die aanvankelijk uit de App Store omdat de app geen betaling met Apples betaalsysteem aanbood. Dat leidde tot bakken kritiek. Parallel begon Europa een onderzoek naar de controle van Apple over de App Store. 

De belegger laat het niet aan zijn hart komen. Die stuurde het aandeel van Apple dinsdag naar een nieuwe recordkoers. Intel, dat volgens analisten van de investeringsadviseur Evercore jaarlijks voor 3,4 miljard dollar aan chips leverde voor de Mac, noteerde vlak. Het slechte nieuws was al bij eerdere lekken in de koers verrekend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud