Apple dicht bij verwachtingen

©Bloomberg

Apple heeft een wisselvallig kwartaalrapport gepubliceerd. De omzet valt tegen, maar de winstgevendheid is beter dan verwacht.

De omzet in het derde kwartaal van Apples boekjaar kwam uit op 37,43 miljard dollar, terwijl analisten eerder een omzet rond 38 miljard dollar verwacht hadden. De winst per aandeel kwam dan weer boven de verwachtingen uit: 1,28 dollar, versus 1,23 dollar.

Het bedrijf uit Cupertino verkocht in het kwartaal 35,2 miljoen iPhones, wat in de buurt is van de consensusverwachtingen. De verkoop van de iPad kwam beduidend lager uit dan verwacht: 13,3 miljoen werkelijke verkoop, terwijl de analisten er zowat 1 miljoen meer hadden verwacht. Meer dan ooit is de iPhone het sterproduct van Apple, met een stijging in de verkoop van 12,7 procent tegenover een jaar eerder. De iPad laat voor het tweede kwartaal op rij een daling in de verkoop zien.

Intussen neemt de speculatie toe over twee mogelijke kaskrakers die op komst zijn: een grotere iPhone en een slim horloge.

Apple heeft bij zijn leveranciers 70 miljoen exemplaren besteld van de langverwachte iPhone 6. Die wordt waarschijnlijk uitgerust met grotere schermen dan zijn voorgangers. Dat schrijft The Wall Street Journal, die de gigantische bestelling aan het licht bracht op basis van goedgeplaatste bronnen. Met 70 miljoen exemplaren overtreft de totale bestelling ruim die van de iPhone 5s en 5c. Van die modellen werden aanvankelijk 50 tot 60 miljoen stuks gemaakt. Dat aantal bleek bij de lancering een jaar geleden ontoereikend om aan de grote vraag te voldoen.

Het wordt ook steeds duidelijker dat Apple aan een eigen slim horloge werkt. Gespecialiseerde websites wijzen op een patent van Apple dat het Amerikaanse octrooibureau dinsdag openbaar maakte. Daarin wordt de iTime beschreven. Het gaat om een slimme gadget die om de pols gedragen dient te worden. Wat de iTime precies kan, is nog niet helemaal duidelijk. Wel lijkt het erop dat Apple nog dit jaar met de smartwatch op de markt wil komen.

Het aandeel-Apple steeg in het afgelopen jaar met bijna 55 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud