Advertentie
Advertentie

Apple en Amazon jagen op chips van Toshiba

De Japanse reus Toshiba wil zijn semiconductorafdeling verkopen. ©Reuters

De Amerikaanse bedrijven Apple en Amazon willen de chipdivisie van het Japanse technologiebedrijf Toshiba overnemen.

Apple  en Amazon  hebben zich aangesloten bij het bod van het Taiwanese Foxconn, de grootste fabrikant van computeronderdelen wereldwijd. Dat zei Foxconn-chef Terry Gou zondag in een interview met de Japanse zakenkrant Nikkei.

Meer details gaf Gou niet vrij. 'Foxconn kan bevestigen dat het een bod deed op de chipbusiness van Toshiba met een aantal strategische partners', was het enige wat zijn bedrijf nadien kwijt wilde. 

Verplicht

Toshiba  zag zich eerder dit jaar verplicht om zijn chiptak in de etalage te plaatsen door aanhoudende problemen in zijn nucleaire poot Westinghouse. Die tak moest eerder dit jaar bijna 6 miljard euro afboeken na een mislukte overname van een Amerikaanse aannemer. Als gevolg daarvan kwam ook het voortbestaan van Toshiba in gevaar. De verkoop van de chipdivisie moet Toshiba minstens 18 miljard dollar opbrengen om de verliezen deels te compenseren.

In april raakte bekend dat Foxconn, dat ook producten voor Apple maakt, een bod wilde uitbrengen op de chipdivisie van  Toshiba. Ook Amazon en Apple, dat zelf geheugenchips van Toshiba gebruikt in zijn producten, zouden zich nu dus bij dat bod hebben aangesloten.

Vijf kandidaten

Volgens insiders zou de groep rond Foxconn omgerekend 16,2 miljard euro veil hebben voor de chipafdeling van Toshiba. Daarmee zou Foxconn het hoogste bod van de vijf overblijvende kandidaten hebben ingediend.

Andere gegadigden zijn de Amerikaanse chipreus Broadcom en het Amerikaanse investeringsfonds KKR, dat onlangs de Nederlandse parkeerreus Q-Park overnam, en Bain Capital, dat onlangs een bod op het Belgische Resilux terugtrok.

De vijfde kandidaat is Western Digital, de Amerikaanse partner van Toshiba in een van de belangrijkste chipfabrieken van de Japanners. Maar die partij leeft op gespannen voet met Toshiba. Western Digital wil immers zijn veto kunnen uitspreken tegen een koper die het niet zit zitten.

Politiek

De uitkomst van het dossier is echter nog onduidelijk. Zo spelen er politieke elementen mee. Want de regering in Tokio heeft ook graag een zeg over het lot van de belangrijke chipbakker. De divisie van Toshiba is voor Japan mogelijk strategisch te belangrijk om ze te verpatsen aan Foxconn, een speler met goede banden met het regime in Peking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud