Advertentie

Apple en Samsung beëindigen patentenoorlog

©REUTERS

Na drie jaar juridische strijd seponeren Apple en Samsung hun klachten buiten de VS. Een licentie-overeenkomst ligt nog niet op tafel.

'Apple en Samsung zijn overeengekomen om alle processen te stoppen, buiten de VS', klinkt het in een gezamenlijk statement van de rivalen. 'De huidige rechtzaken in de VS gaan onverminderd voort.'

De patentenzaken betroffen ontwerpen voor mobiele technologieën. Ze maken deel uit van een lange discussie die begon in 2011, toen Apple Samsung ervan beschuldigde de iPhone te kopiëren met zijn Galaxy S-lijn.

Samsung verweet Apple op zijn beurt dat het gepatenteerde mobiele technologieën zou gebruiken. De twee smartphonegiganten strijden al jaren om het marktleiderschap, ook in de rechtzaal. Klachten vlogen over en weer en beide partijen wonnen en verloren zaken, de juridische kosten daarvoor liepen op tot in de honderden miljoenen dollars.

Nu trekken de twee rivalen de klachten terug in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië, Japan en Zuid-Korea. In de VS blijven de klachten wel lopen, en net daar zijn de belangrijkste twisten gaande. Twee jaar geleden kreeg Samsung er een monsterboete van 1 miljard dollar aan zijn been omdat het patenten en designs van Apple zou gebruikt hebben. Tot op vandaag vecht het bedrijf die uitspraak aan.

Beide CEO's zijn herhaaldelijk gesprekken aangegaan om een minnelijke schikking te vinden, voorlopig zonder succes. Volgens analisten zal de juridische strijd onvermijdelijk op een licentie-overeenkomst uitdraaien. In dat geval geven de ontwerpers toestemming aan anderen om hun toepassingen te gebruiken. Maar in de gezamenlijke verklaring staat te lezen dat een licentie-overeenkomst voorlopig niet aan de orde is.

Het gezamenlijk statement volgt op eerder nieuws dat Apple niet langer op Samsung rekent als leverancier voor microprocessors en een verlies van het marktleiderschap in China. China verbiedt overheidsinstanties om Apple-toestellen te gebruiken, 'uit veiligheidsoverwegingen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud