Apple-geruchten kelderen aandeel TomTom

Apple komt met een nieuwe versie van Maps. ©AFP

Apple wil eigen datasets gebruiken voor zijn navigatie-app en dreigt daardoor het contract met het Nederlandse navigatie-icoon te beëindigen.

De gereputeerde Amerikaanse technologiesite TechCrunch heeft vrijdag een artikel over Apple Maps, de navigatie-app van de iPhone-producent, gepubliceerd. 

Apple Maps was tot nog toe geen hoogvlieger en legt het in kwaliteit af tegen zijn rivaal Google Maps. Apple is zich daar volgens TechCrunch van bewust en plant een totale herlancering van de navigatie-app. Het zou daarvoor gebruikmaken van de navigatiedata van actieve iPhones, mits respect voor de privacy-instellingen. 

Dat is een stijlbreuk met de huidige opbouw van Maps. Apple doet daarvoor nu een beroep op externe dataleveranciers. Een van die leveranciers was het Nederlandse TomTom, dat de klemtoon van zijn activiteiten verschuift van fysieke navigatiebakjes naar databeheer voor andere bedrijven. 

Apple zal op termijn TomToms diensten niet meer nodig hebben, claimt TechCrunch. Het bericht haalde het aandeel van TomTom op Euronext Amsterdam onderuit. Als Apple eigen datasets uitbouwt, betekent dat het einde van een belangrijk contract voor het Nederlandse navigatie-icoon. 

Zowel Apple als TomTom beklemtoonde vrijdagavond dat TomTom niet meteen van het toneel verdwijnt als dataleverancier. De uitrol van de nieuwe Maps is bovendien een werk van lange adem. Pas dit najaar komen er nieuwe versies van de kaarten, in de eerste plaats van Apples thuisbasis Californië.  

Beleggers zijn er niet gerust in en sturen het aandeel van TomTom maandag alweer 5 procent lager. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud