Apple lanceert 2 'nieuwe' iPads

©AFP

Met de iPad Air - een dunner, lichter en krachtiger model - en de iPad Mini 2 doet Apple precies wat er van hen verwacht werd. Wel nieuw is dat Apple softwareupdate OS Mavericks gratis weggeeft.

Apple organiseerde naar goede gewoonte een groots opgezette 'keynote speech' in het hoofdkwartier in California. CEO Tim Cook nam er als eerste het woord, om er meteen de concurrentie een sneer te geven. 'De concurrentie is wat verward', klonk het, verwijzend naar de net geüpdate Microsoft Surface, een soort kruising tussen tablet en laptop die voorlopig geen groot succes is. 'Ze maken pc's van tablets en tablets van pc's. Wie weet wat ze nog allemaal gaan doen.'

Microsoft reageerde meteen via Twitter. Via de officiële Surface-account stuurde het bedrijf een nogal defensieve tweet de wereld in. 'Een mooie tablet die serieus werk toelaat, is geen verwarrend idee.'

A beautiful tablet that enables serious work is not a confusing idea. #Surface2— Surface (@surface) October 22, 2013

Cook maakte al snel plaats voor de rest van zijn team. Voor het hoofdgerecht - duidelijk de nieuwe iPads - kwamen die met nog wat nieuwigheden op de proppen. Zo stelde Apple de Mac-software Mavericks voor.

Echt revolutionaire nieuwigheden zitten daar niet in, maar wel nieuw is de manier om het aan de man te brengen. Apple geeft de software-update immers voor het eerst gratis weg. Dat is vooral opnieuw een schot voor de boeg van concurrent Microsoft. De softwarereus verdient grof geld aan de updates van zijn softwarepakket Windows. 

Verder geeft Apple bij de verkoop van Apple-toestellen nog wat gratis software weg. Zo krijgen nieuwe klanten er app-bundels iLife (ontspanning) en iWorks (werk) gratis bij. 

iPad Air

De meeste aandacht ging echter uit naar de nieuwe versies van tabletcomputer iPad. Dat is niet te verwonderen. zoals Cook zelf zei heeft het toestel de markt totaal veranderd. 'Sommigen dachten dat de iPad geen vuist zou kunnen maken tegenover netbooks', klonk het lachend. 'Wie weet er nog wat netbooks zijn?' Met 170 miljoen verkochte exemplaren sinds de lancering 3,5 jaar terug, is het toestel ook erg belangrijk geworden voor het bedrijf. 

Het succes van de nieuwe toestellen is dan ook erg belangrijk voor Apple. Het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de verkoop van de tabletcomputer wat plafonneren, met vooral concurrentie van Android-toestellen als voornaamste reden. 

Apple houdt evenwel vast aan de oude strategie om zijn toestellen als 'premium' in de markt te zetten. Ook met de nieuwe versies van de tabletcomputer mikt Apple volgens Cook op 'kwaliteit boven kwantiteit'. 

Concreet houdt dat in dat de grote versie van de iPad een update krijgt die hem niet alleen acht keer sneller en 72 keer grafisch beter maakt, maar ook veel dunner en lichter. Die nieuwe versie kreeg dan ook een nieuwe naam mee, het toepasselijke iPad Air. De grote verandering bij de nieuwe iPad Mini is dat hij een retina-scherm meekrijgt, wat de beeldkwaliteit ten goede komt.

De toestellen zijn vanaf 1 november te krijgen in België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud