Advertentie

Vanaf vandaag betaalt u met iPhone en Watch

Apple Pay komt naar ons land. ©Bloomberg via Getty Images

Apple start vandaag ook in ons land met zijn betaaldienst Apple Pay. Voorlopig wel enkel voor klanten van BNP Paribas Fortis.

De Tijd schreef eind oktober al dat de lancering van Apple Pay er in november aan zat te komen. Vandaag is het zover. Grootbank BNP Paribas Fortis stelt woensdag de nieuwe betaaloplossing voor, vernam De Tijd. BNP Paribas Fortis-klanten krijgen zo de primeur van de lange verwachte betaaldienst.

Winkelketen Mediamarkt meldde dinsdagavond nog dat klanten van de grootbank vanaf woensdag al met hun iPhone of Watch kunnen betalen in de winkel. Vorige week suggereerde een gelekte brief aan het personeel al dat discounter Aldi ook de ondersteuning voorbereidt.

Wallet

Het kransje opties om in de winkel met de smartphone of het slimme polshorloge te betalen wordt daarmee groter. Om met Apple Pay te betalen voegt de klant zijn betaal- of kredietkaarten toe aan de Apple Wallet, de digitale portemonnee die Apple integreerde in zijn mobiele besturingssysteem iOS. 

Achter de mobiele betalingen schuilt de NFC-technologie. Met die ‘near field communication’ kunnen toestellen, in dit geval een smartphone en de betaalterminal van de winkel, op zeer korte afstand met elkaar communiceren. Apple hield de NFC-technologie tot nog toe op slot, waardoor iPhone-gebruikers zelfs nog niet mobiel konden betalen via de Bancontact-app.

Online

Naast de NFC-technologie is er een tweede manier om mobiel te betalen: via het scannen van QR-codes. Winkels, koffiezaken of cafés hebben naast hun kassa zo’n QR-code hangen. De klant kan die scannen om het gevraagde bedrag over te schrijven. Vooral Payconiq, dat in maart aankondigde samen te gaan met Bancontact, maakte furore met de techniek.

Apple Pay heeft ook een tweede poot, de betalingen online of in apps. In online applicaties die Apple Pay ondersteunen, kan een klant dan 'afrekenen' met de gekende identificatiemethoden van Apple: via Touch-ID (met de vingerafdruk) of Face ID (gezichtsherkenning).

Weinig verschil

Het gonsde al langer van de geruchten dat Apple Pay naar ons land komt. De hardwaregigant arriveert laat in België. Zijn rivaal Google kondigde al in maart 2017 aan dat het zijn mobiele betaaldienst, toen nog Android Pay gedoopt, zou uitrollen. De primeur ging toen ook naar klanten van BNP Paribas Fortis.

Met de meeste betaal- en kredietkaarten in ons land kan bovendien al contactloos betaald worden. Het volstaat de kaart vlak bij de terminal te houden, waarna de betaling automatisch gebeurt. Die kaarten maken ook gebruik van de NFC-technologie, waardoor er weinig verschil is tussen betalen met kaart of smartphone.

De komst van Apple Pay kan betalen met de smartphone wel een stevige zet geven in ons land. De iPhone-bouwer is volgens cijfers van de marktonderzoeker GfK naar omzet nog altijd de grootste smartphoneproducent van dit land. Naar aantal toestellen vecht het met het Chinese Huawei om de derde plaats, na marktleider Samsung.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud