Apple neemt delen Britse chipfabrikant over

Onder meer de Apple Watch zou gebaat zijn bij een energiezuinigere chip. ©REUTERS

De hardwarefabrikant telt 600 miljoen dollar neer voor een verregaande deal met het Britse Dialog Semiconductors.

Het Britse Dialog Semiconductors, dat al sinds de eerste versies van de iPhone samenwerkt met Apple, kondigde voorbeurs een nieuwe deal met de iPhone-producent aan. 

Apple neemt delen van het personeel en het intellectueel eigendom van de Britse chipfabrikant over voor 300 miljoen dollar. Tegelijk kent het voor eenzelfde bedrag een reeks van contracten toe voor de komende drie jaar. 

Energiezuinig

Het gaat niet om een volledige overname. Maar volgens de Amerikaanse technologiesite TechCrunch gaat het wel om de grootste overname van mankracht door Apple ooit. 

16%
Overname van personeel
16 procent van het Dialog-personeel komt mee naar Apple.

300 Dialog-werknemers, 16 procent van het totale personeel, komen over naar Apple. Ze zijn werkzaam over heel Europa, in Italië (Livorno), Duitsland (Nabern en Neuaubing) en het Verenigd Koninkrijk (Swindon). 

De nieuwe contracten die Dialog van Apple krijgt, draaien vooral rond de ontwikkeling van nog energiezuinigere chips. Dat kan onder meer het slimme horloge Watch en de bluetooth-oortjes Airpods - producten met een korte batterijduur - ten goede komen.

Chipontwikkeling

Er waren eerder al verscheidene signalen dat Apple de ambitie heeft om zijn chipontwikkeling meer in eigen handen te nemen. Zo werd het Britse Imagination Technologies als leverancier de dieperik in gegooid omdat het een eigen grafische chip ging ontwikkelen. 

Na het bericht over de gedeeltelijke overname spurtte het aandeel van Dialog Semiconductors meer dan 26 procent hoger. De ontwikkelingen in de chipindustrie zijn ook voor Imec, een wereldautoriteit in chiponderzoek, relevant. 

Apple is opmerkelijk actief op de overnamemarkt, vooral in Europa. Het telde 400 miljoen dollar neer voor de Britse muziekherkenningsdienst Shazam. Dat werd mee opgericht door de Belg Philippe Inghelbrecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud