'Apple pompt honderden miljoenen in gaming'

Apple lanceert dit najaar 'Arcade', een nieuw gamingplatform. ©AFP

De hardwaregigant zet zwaar in om gameontwikkelaars naar zijn nog te lanceren gameplatform 'Arcade' te lokken. Dat bericht de FT.

Eind maart lanceerde hardwaregigant Apple tijdens een evenement op de hoofdzetel in Cupertino 'Apple TV+', de videostreamingdienst die moet gaan concurreren met Netflix. 

De dienst kreeg heel veel aandacht. Maar Apple heeft ook grootse ambities met een ander platform dat het toen aankondigde: 'Apple Arcade'. Met een abonnement op Arcade heb je toegang tot meer dan honderd games, vanop verschillende toestellen. 

Indie

Apple heeft behoorlijk wat geld veil om gameontwikkelaars naar Arcade te lokken, zo achterhaalde de Britse zakenkrant FT nu. Het Amerikaanse technologiebedrijf zou tot 'honderden miljoenen dollar' spenderen om nieuwe games toe te voegen aan zijn gameplatform. 

Ontwikkelaars krijgen het geld toegestopt om hun game eerst exclusief via Arcade aan te bieden. Arcade is toegankelijk via Apples App Store. Pas als er een zekere tijd verlopen is (het 'window' in vakjargon), kunnen ze het ook loslaten op de platformen van Google (Google Play Store) of andere gameplatformen. 

Apple gaf bij de lancering van Arcade e al enkele titels prijs die op het gameplatform zullen te vinden zijn. Daarbij zitten grote namen, zoals titels uit de LEGO-franchise. Maar Apple probeert ook onafhankelijke gameontwikkelaars ('indie-ontwikkelaars') over de streep te trekken. 

Competitief

Hoeveel Apple exact spendeert is niet duidelijk, maar het budget ligt waarschijnlijk boven de 500 miljoen dollar. De hardwaregigant zet zo zwaar in op een dienst die zich nog volledig moet bewijzen, en in een wereld die erg competitief is.

Ook alle andere grote technologiegiganten zien gaming als een tool om gebruikers aan zich te binden. Google pakte dit voorjaar nog uit met 'Stadia', een nieuwe streamingdienst voor gamers. Dat is een gok, want het streamen van games over het internet in plaats van ze lokaal te downloaden is riskant. Gamers zijn als de dood voor een tragere 'gameplay'. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect