Apple stelt teleur

Apple-CEO Tim Cook (foto: AFP) ©AFP

Apple lost over het vierde kwartaal de verwachtingen niet helemaal in. De omzet lag iets boven de traditioneel hoog gespannen verwachtingen, de winst bleef daar iets onder.

Een kwartaalomzet die 27 procent stijgt tot 36 miljard dollar en een nettowinst die 24 procent hoger spurt naar 8,2 miljard dollar. Elke 100 dollar omzet levert meer dan 30 dollar bedrijfswinst op. Bij elk 'gewoon' bedrijf zouden bij zo'n cijfers en marges de champagnekurken knallen.

Maar dit gaat om Apple. Het bedrijf dat de voorbije jaren met de smartphone iPhone en de tablet iPad de consumentenwereld drastisch veranderde en uitgroeide tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld. En daar leggen analisten de lat erg hoog: ze rekenden op een nettowinst per aandeel van 8,82 dollar per aandeel, terwijl Apple op 8,67 dollar 'bleef steken'. De omzet kwam wel iets boven de verwachtingen uit.

De verkoop van de iPhone steeg jaar op jaar liefst 58 procent tot 26,9 miljoen stuks. Met 17,1 miljard dollar levert de smartphone nu bijna de helft van de groepsomzet van Apple aan. De verkoop van de iPad bleef met 14 miljoen stuks onder de prognoses. Jaar op jaar was er wel een stijging met 26 procent, maar in vergelijking met het vorige kwartaal kalfde de verkoop - in de aanloop van de lancering van de nieuwe iPad 3 - 18 procent af.

Cashmachine

Sinds Apple midden september - bij de lancering van de iPhone 5 - rond 700 dollar en een beurswaarde van 655 miljard dollar piekte, verloor het aandeel zo'n 13 procent.

Toch onderstrepen de resultaten nog eens dat Apple de grootste cashmachine ter wereld is. De berg cash groeide eind september aan tot een record van 121 miljard dollar (zie grafiek), van 117 miljard eind juni. Het bedrijf startte nochtans met de uitkering van een kwartaaldividend van 2,65 dollar per aandeel en liet zo in augustus dik 2,5 miljard dollar naar de aandeelhouders vloeien.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud