Apple-verdeler Switch krijgt twee maanden respijt voor verkoop

De Switch-winkel in Sint-Martens-Latem. ©Wouter Van Vooren

Switch, de grootste verdeler van Apple-producten in België, krijgt van de rechtbank twee maanden om een volledige of gedeeltelijke overname op te zetten.

Dat schrijft Belga en bevestigt CFO Harold Vanheel aan De Tijd. 

Switch diende deze week een nieuw verzoekschrift in bij de rechtbank, nadat schuldeisers en investeerders geen akkoord vonden over een herstelplan. De Apple-verdeler, die met 21 winkels 173 miljoen euro omzet genereert, had tot 1 februari bescherming tegen zijn schuldeisers gekregen. 

33,4 miljoen euro
Schuldenberg
Switch torst volgens de laatst beschikbare jaarrekening 33,4 miljoen euro aan schulden.

De rechter stemt er nu mee in over te gaan naar fase drie van de wet op de continuïteit van ondernemingen. Die bepaalt dat als schuldeisers en investeerders het niet eens raken een gedelegeerd rechter een volledige of gedeeltelijke overname moet onderzoeken. 

Vrancken

Volgens Vanheel zijn er wel degelijk investeerders bereid geld te pompen in de 'Apple Premium Reseller' - een officiële verdeler van Apple die een geprivilegieerde relatie heeft met de hardwaregigant. Op korte termijn heeft het bedrijf vijf miljoen euro nodig om het negatieve eigen vermogen aan te sterken. 

'Leveringen voor consument zijn normaal'

Vrijdag doken berichten op dat bestellingen bij Switch niet meer doorkomen als gevolg van een leveringsstop aan het bedrijf. CFO Vanheel nuanceert dat. 'De leveringen van consumentenproducten gaan gewoon door.' 

Het kan wel dat er bij zeer specifieke producten, waarvan bepaalde specificaties op maat geleverd moeten worden, wat 'ruis op de lijn zit'. 'Dat zijn producten die nu eenmaal op maat zijn', zegt Vanheel. 

De leveringen aan bedrijven en het onderwijs is een andere zaak. Daar is Switch zelf conservatief. Het moet zijn leveringen voortaan vooraf betalen, waardoor notoir late betalers zoals bedrijven en de overheid een negatieve cashimpact kunnen hebben. 'We zijn daar zelf voorzichtig in.'

Switch is het geesteskind van de Limburgse ondernemer Rik Vrancken. Het bedrijf groeide uit tot de grootste Apple-verdeler na een reeks overnames. Maar het verslikte zich in de laatste, die van de veel grotere rivaal Easy-M, dat onder leiding van Annick Maes stond. 

Het bedrijf heeft het ook moeilijk door de concurrentie met webshops als Coolblue en andere elektroketens. Apple verspreidt zijn producten steeds breder. Dat zet druk op zowel de omzet als de marges. Eind juni 2018, negen maanden na de start van het laatste boekjaar, lag de omzet 11 procent lager dan gebudgetteerd. De brutomarge lag toen 3,9 procent lager dan het jaar voorheen.

Schuld

Uit dat meest recente jaarverslag blijkt ook de precaire situatie van het bedrijf. Switch torst 33 miljoen euro aan schulden, en heeft een negatief eigen vermogen als gevolg van een overgedragen verlies van 15,5 miljoen euro. 

Switch ging het afgelopen jaar met de bezem door zijn organisatie. In april vorig jaar besteedde het zijn logistieke keten uit aan de technologiegroothandelaar TechData, in januari sloten 5 van de 26 winkels. Het personeelsbestand zakte van meer dan 300 naar 270. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud