Apple zag af van databeveiliging onder druk van FBI

©ANP XTRA

Het computerbedrijf heeft stilletjes plannen opgeborgen om de back-ups van iPhone-gebruikers in de clouddienst iCloud volledig te beveiligen met encryptiesoftware. De politiedienst FBI had zich daartegen verzet, zeggen bronnen aan Reuters.

Apple  kondigde ruim twee jaar geleden in gesprekken met de FBI aan dat het van plan was al zijn gebruikers zogenaamde ‘end-to-end encryptie’ aan te bieden bij het opslaan van al hun data op iCloud. Zo wilde het bedrijf verhinderen dat data van zijn klanten in handen zou vallen van hackers. Apple kwam in 2014 in verlegenheid toen naaktfoto’s van enkele celebrity's opdoken die gejat waren uit hun persoonlijke opslagruimte op iCloud.

Apple werpt zich in de media graag op als voorvechter van de privacy van zijn klanten, maar lijkt achter de schermen toch toe te geven aan de druk van de overheid.

Het plan hield in dat ook Apple niet meer over een sleutel zou beschikken om de klantendata te ontgrendelen en over te dragen aan de politie of het gerecht. Maar dat was buiten de FBI gerekend. Die tekende bij Apple bezwaar aan met het argument dat hij toegang wilde tot de iCloud-data in het kader van opsporingsonderzoeken.

Apple heeft het plan daarom afgevoerd, maar heeft daar nooit over gecommuniceerd. Dat schrijft het persagentschap Reuters op gezag van zes bronnen bij het dossier. Apple werpt zich in de media graag op als voorvechter van de privacy van zijn klanten, maar lijkt achter de schermen toch toe te geven aan de druk van de overheid.

'Moordenaars en drugsdealers'

Het privacybeleid van Apple kwam vorige week weer in de schijnwerpers toen de Amerikaanse minister van Justitie William Barr een opmerkelijke publieke oproep deed aan het bedrijf om twee iPhones te ontgrendelen die toebehoorden aan een Saoedische luchtmachtofficier. De man werd vorige maand opgepakt op verdenking van de moord op drie Amerikanen op een marinebasis in Pensacola, in de staat Florida.

President Donald Trump sprong op de zaak en beschuldigde Apple en Twitter ervan dat ze ‘moordenaars, drugsdealers en andere criminelen’ beschermen door hun telefoons en hun communicatie niet te willen vrijgeven. Maar in werkelijkheid gaf Apple de iCloud-back-ups van de verdachte schutter in Pensacola wel degelijk vrij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud