Apple zet recordkwartaal neer

Apple CEO Tim Cook bij de voorstelling van de eigen streamingdienst in september. ©AFP

De Californiërs boren niet alleen via diensten en accessoires nieuwe groeimotoren aan, maar ook in de iPhone zit er nog rek.

De lat lag hoog: over het voorbije jaar is de beurswaarde van Apple  liefst verdubbeld van 700 naar 1.400 miljard dollar. En toch sprong CEO Tim Cook met het jongste kwartaalrapport vlot over die lat: met een omzet van 91,8 miljard dollar - 9 procent meer dan een jaar eerder - verpulvert de IT-reus het vorige record. Dat dateert van twee jaar geleden, toen de kwartaalomzet op 88,3 miljard dollar afklokte

De hele resultatenrekening rijgt de records aaneen: de nettowinst stijgt 11 procent tot 22,24 miljard dollar, een - u raadt het - record. De winst per aandeel steeg dankzij de bulkinkopen van eigen aandelen nog forser, met bijna een vijfde tot 4,99 dollar.

De vraag naar AirPods is fenomenaal
Tim Cook
Apple-CEO

De cashflow ging 14 procent hoger naar meer dan 30 miljard dollar. Het gros van die cash stortte Apple meteen door aan de aandeelhouders, door 20 miljard eigen aandelen in te kopen en 3,5 miljard dividend te betalen. 

Opvallend is de onverwachte groei bij waarschijnlijk het succesvolste consumentenproduct ooit, de iPhone. De verkopen stegen onverwacht fors, met 8 procent naar 56 miljard dollar. Het voorgaand boekjaar was de omzet uit de iPhone voor het eerst sinds de lancering in 2007 gezakt, wat bij beleggers de vrees aanwakkerde dat de piek bereikt was. Een vrees die nog aangescherpt werd toen Tim Cook begin 2019 voor het eerst in 16 jaar waarschuwde voor tegenvallende verkopen. 

Apple stipt in het persbericht aan dat het 'ecosysteem' van iPhones, iPads en andere Apple-hardware intussen 1,5 miljard toestellen groot is. Een ecosysteem dat steeds meer recurrente inkomsten genereert: zo steeg de omzet uit 'wearables', zoals de slimme horloge Apple Watch en de draadloze oortjes AirPods, 37 procent naar meer dan 10 miljard dollar. 'De vraag naar AirPods is fenomenaal', kon zelfs de doorgaans koele Cook zijn enthousiasme niet onderdrukken 

Ook de inkomsten uit diensten zoals Apple Pay, AppleCare en de pas gelanceerde streamingdienst Apple TV+ zitten in de lift met een plus van 17 procent naar 12,7 miljard dollar. 

Coronavirus

Voor het lopende, relatief 'zwakke', kwartaal rekent Apple op een omzet van ongeveer 65 miljard dollar. Ook hier: beter dan verwacht. Let wel: de aangegeven 'vork' - ergens tussen 63 en 67 miljard dollar - is ongewoon groot. 'Dit is een weerspiegeling van de gezondheidscrisis in China op het ogenblik', zei Cook tijdens de telefonische conferentie met analisten. China is niet alleen een belangrijke afzetmarkt voor Apple, een belangrijk deel van de componenten voor de iPhone en andere hardware wordt in de Volksrepubliek gemaakt. 

Analisten vragen zich al jaren af wanneer Apple op 'de wet van de grote getallen' zal botsen. Tot nader slaagt Cook er echter vooral in de getallen alleen maar groter te maken, waardoor zelfs een beurswaarde van 1.400 miljard dollar niet astronomisch duur oogt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect