Barco haalt nu al winstdoel voor 2020

Barco krikte bij een vlakke omzet de winstgevendheid flink op. ©BELGA

De beeldschermenfabrikant klokte vorig jaar af op een beter dan verwachte brutobedrijfswinst. Hij draait al de marge die CEO Jan De Witte voor 2020 vooropstelde. Tegelijk gaan het dividend én de prognose naar omhoog.

De jaarresultaten van Barco, de Kortrijkse fabrikant van beeldschermen voor zowel cinema's, vergaderzalen als operatiekamers, laten zich kort samenvatten: een minder dan verwachte bovenste lijn (omzet) en een beter dan verwachte onderste lijn (nettowinst). 

Bij zijn aantreden als CEO schoof Jan De Witte 'focus to perform' naar voren als zijn mantra. Terwijl cinema-uitbaters talmden met de vervanging van hun projectoren, moest de winstgevendheid omhoog. Tegen 2020 moest de winstmarge (de ruime bedrijfswinst afgezet tegen de omzet) naar 12 à 14 procent. Maar Barco heeft dat winstdoel nu al beet: de winstmarge bedroeg over 2018 12,1 procent. 

Groeimotor

Zowel voor de ruime bedrijfswinst (ebitda) als voor de nettowinst klopt Barco de verwachtingen van analisten. De ebitda landt op 124,5 miljoen euro, waar de meest optimistische analist uitging van 120 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 75 miljoen euro, tegenover 70,3 miljoen euro als meest optimistische inschatting. Barco moest wel 17 miljoen euro aan herstructureringskosten inboeken: het schrapte eind vorig jaar 240 banen. 

12,1 procent
Winstmarge
Barco haalt nu al de winstmarge dat het voor 2020 vooropgesteld had.

Over heel 2018 kreeg Barco de groeimotor nog niet aan de praat. De omzet landt op 1,028 miljard euro, wat een halve procent minder is dan het jaar voordien. Na een teleurstellende eerste jaarhelft was al duidelijk dat Barco nog flink werk voor de boeg had om de prognose - een vlakke evolutie van de omzet - te halen. 

Cinematak

De cinematak blijft een aandachtspunt. Die kromp vorig jaar met iets meer dan 7 procent. Barco worstelt er met een vertraging op de Chinese markt. Daar zijn het vooral nog de kleinere cinema's, in kleinere steden, die hun projectoren vervangen. Barco kan daar minder omzet uit puren. 

Kerncijfers

 

20182017
Omzet1.028,51.033,9
Ebitda124,5107,1
Nettowinst7524.8

 

Maar Barco stipt tegelijk wel aan dat het op de Europese en Noord-Amerikaanse cinemamarkt het aantal bestellingen en de omzet ziet groeien. Via Cionic, een joint venture die Barco afsloot met Chinese partners, staat Barco klaar om te cashen op de groeiende vraag naar de nieuwe generatie laserprojectoren

Voor 2019 is Barco optimistisch: het belooft een langverwachte groei van de omzet van ongeveer 5 procent. Het trekt zich daarvoor al op aan een gespekt orderboek bij het afsluiten van het boekjaar: +6 procent. Tegelijk verhoogt Barco het dividend per aandeel, van 2,10 euro nu naar 2,30 euro voor 2019. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud