Barco-topman Eric Van Zele Manager van het Jaar

Eric Van Zele - Foto Photo News

Barco-CEO Eric Van Zele mag zich een jaar lang de Manager van het Jaar noemen. De 64-jarige ondernemer staat sinds 2009 aan het roer bij de Kortrijkse specialist in beeldschermen. Van Zele wordt weleens bestempeld als de redder van Barco: hij leidde het bedrijf weg van de afgrond en krikte de cijfers op.

De prestigieuze award 'Manager van het Jaar' is een initiatief van zakenblad Trends en zakenzender KanaalZ. Hun lezers en kijkers kozen Van Zele uit een shortlist van tien ondernemers.

De ondernemer werd in 2009 als crisismanager binnengehaald bij Barco, de Kortrijkse specialist in allerhande visualisatietechnieken. Sinds zijn komst steeg de omzet fors, werden de groeilanden aangeboord, werd de efficiënte opgekrikt en daalden de operationele kosten.

'Een verdienste van de ploeg', zei hij daarover eerder in De Tijd. 'Dat heeft weinig te maken met loonkosten. Dat zijn managementproblemen', klonk het in Trends. 'Voor elke discipline vroegen we ons af: waarom doen anderen het beter? We stelden voor elk proces een team aan, met iemand die verantwoordelijk was voor de optimalisatie.'

De 64-jarige Van Zele blijft zeker aan tot de algemene vergadering in april, wanneer hij de 65 nadert. 'Dat geeft ons tijd potentiële interne kandidaten voor de opvolging klaar te stomen. Maar we bekijken ook externe mogelijkheden', lichtte hij eerder toe in Trends. Die opvolger is volgens de ondernemer uit Hoeilaart best een Belg met internationale ervaring én kennis van de technologiesector. 'Met de nieuwe manager moet Barco groeien naar 2 miljard euro omzet', zei hij in De Tijd.

Van Zele was eerder CEO bij Pauwels International en Telindus en heeft er ook een carrière bij Raechem/Tyco opzitten. Hij volgt op de erelijst Telenet-topman Ducko Sickinghe op. Zal Van Zele de vloek die volgens sommen op de bekroning rust, van zich af weten te schudden?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud