Beats by Dr. Dre wil af van HTC

Rapper Dr. Dre, één van de oprichters van Beats Electronics. ©IMAGEGLOBE

Het hippe elektronicabedrijf Beats Electronic is in gesprek met een nieuwe investeerder. Die moet geld voorzien voor twee dingen. Het bedrijf wil enerzijds zijn groeitempo kunnen aanhouden. Anderzijds wil Beats af van zijn minderheidsaandeelhouder, het worstelende HTC. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Beats Electronics werd in 2008 opgericht door muziekondernemers Jimmy Iovine en André Young - beter bekend als rapper Dr. Dre. Het bedrijf werd de voorbije jaren razend populair met zijn hoofdtelefoons, die geluidskwaliteit aan een hip design koppelden. Het bedrijf haalt ondertussen een omzet van meer dan een miljard dollar. Het bedrijf heeft in de VS een marktaandeel van 59 procent onder de luxehoofdtelefoons.

Maar de hoofdtelefoons zijn slechts een eerste stap in de uitbouw van het bedrijf, zeggen de oprichters al een hele tijd. Ze willen hun geluidstechnologie verder aan het werk zetten, met onder andere geluidssystemen voor thuis of in de auto, en de oprichting van de online streamingdienst Daisy. Maar daarvoor is geld nodig.

Beats probeerde in juni al om 700 miljoen dollar op te halen met schuldpapier. Het bedrijf hield onder andere een groots opgezette presentatie in een hotel in Manhattan, waarbij financiers letterlijk te horen kregen wat het bedrijf allemaal kon, middels luide muziek. Beats deelde toen ook gretig hoofdtelefoons uit aan mogelijke investeerders.

Maar een extreem lage risicovergoeding en geen enkele beperking over het betalen van dividenden aan aandeelhouders schrikten mogelijke schuldbeleggers af. Ook een herwerkt aanbod enkele weken later, met hogere rente en een maximumbedrag aan dividenden, mislukte.

HTC

Volgens The Wall Street Journal is Beats nu wel dichtbij een nieuwe investeerder, die eventueel ook een minderheidsbelang zou willen nemen in het bedrijf. Die moet het nodige groeigeld voorzien, maar ook fondsen om de Taiwanese smartphonemaker HTC uit het kapitaal te krijgen. Die heeft momenteel nog 25 procent van Beats in handen.

HTC kocht zich in 2010 in bij Beats. Het bedrijf betaalde toen 300 miljoen dollar voor 50,1 procent. HTC wou zich via het hippe merk in de kijker krijgen bij een jong en hip publiek. HTC integreert de geluidstechnologie van Beats in zijn smartphones, en biedt ook sommige telefoons aan in paket met een hoofdtelefoon.

Maar enkele maanden later kochten oprichters Iovine en Dr. Dre al de helft van dat belang terug, omdat de visie over strategie erg uiteen liep. Sindsdien is de relatie niet meer optimaal, aldus de WSJ.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud