Beleggers geven Apple mokerslag

CEO Tim Cook ©AFP

53 miljard dollar. Zo veel is Apple in beurswaarde kwijt bij opening van Wall Street. Beleggers straffen de elektronicareus genadeloos af voor de bijzonder voorzichtige prognoses die het bedrijf gisteren op de wereld losliet.

Apple rapporteerde woensdagavond laat een winst van 13,81 dollar per aandeel, ofte 13,1 miljard dollar in totaal. Daarmee zag het bedrijf voor het eerst in tien jaar de winst dalen in vergelijking met een jaar eerder. In dezelfde periode vorig jaar klokte de winst van Apple af op 13,87 dollar per aandeel. De winstdaling was echter algemeen verwacht. De winst komt zelfs iets hoger uit dan analisten incalculeerden.

Voor de omzet is dat niet het geval. Die steeg dan wel met 18 procent tot 54,5 miljard dollar, het cijfer ligt een tikje onder de analistenconsensus van 55 miljard.

Productmix

Dat de omzet zo sterk steeg, terwijl de winst licht daalde, ligt aan de verschuivende productmix bij Apple. Het bedrijf teerde lang vooral op zijn uiterst rendabele iPhone. Maar sinds de lancering van de iPad, moet Apple tevreden zijn met wat lagere marges. De populaire tabletcomputer - in gewone dan wel miniversie - brengt minder in het laatje dan de smartphone.

Van de iPhone bracht Apple het voorbije kwartaal 47,8 miljoen stuks aan de man. Dat is licht onder de verwachting van 48 miljoen exemplaren, en niet de verpletterende prestaties waar sommigen nog stilletjes op hoopten. Van de iPad gingen er 22,9 miljoen stuks over de toonbank, een record.

Sinds de piek van het aandeel in september, zag Apple al een kleine 30 procent van zijn beurswaarde verdampen. Vooral dan door zorgen over de iPhone, die de melkkoe bij uitstek is van het bedrijf. Dat de jongste weken geruchten opdoken over lauwe vraag, versterkte de onrust nog.

Outlook

Dat Apple nu zo goed als tegemoetkwam aan de verwachtingen voor de iPhone, is echter nog niet genoeg om de rust te doen weerkeren. De berichten over de iPhone baseerden zich op geannuleerde orders voor onderdelen in het huidige kwartaal. Het antwoord op de vraag of die berichten kloppen, moet dus nog volgen over een maand of drie.

Apple doet zelf alvast zijn best niet om aan rust bij te dragen. Het bedrijf geeft als outlook een omzet van 41 tot 43 miljard dollar. Zelfs voor een notoir conservatief bedrijf is dat laag in vergelijking met de analistenconsensus van 45,5 miljard. Ook de vooropgestelde brutomarge van 37,5 à 38,5 procent is niet van die grootteorde om de markt te doen juichen. En last but not least: dat Apple tegen zijn gewoonte in ook geen voorspelling doet voor de winst per aandeel, wordt door analisten op gefrons onthaald.

Koersreactie

Beleggers zien die outlook als een teken dat de gouden tijden van Apple voorbij zijn. Bij opening krijgt Apple een mokerslag van 11 procent. Daarmee is het bedrijf in een vingerknip 53 miljard dollar minder waard, meer dan de totale beurswaarde van bijvoorbeeld Bel20-zwaargewicht GDF Suez.

De felle koersreactie is opvallend, maar ook niet helemaal onvoorspelbaar. In de koers zat tot september de verwachting ingecalculeerd dat Apple zou kunnen blijven groeien aan hetzelfde tempo, met dezelfde marges. Dat Apple nu in beleggersogen als een normaal bedrijf wordt gezien, met te duchten concurrentie en normalere - zij het nog steeds bijzonder lijvige - marges, doet aan snel tempo lucht lopen uit de koers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud