Advertentie

Belg bewijst: grafeen kan internet duizenden malen sneller maken

Een rol glasvezelkabels. ©Michiel Wijnbergh/Hollandse Hoogte

Vanuit verschillende industrieën wordt met toenemende belangstelling gekeken naar grafeen.

U bent er zich vermoedelijk niet van bewust, maar uw glasvezelinternet kan nog duizenden keren sneller dan nu. Dat ontdekten onderzoekers van de UAntwerpen in een internationale samenwerking.

Ben Van Duppen, fysicus van de Universiteit Antwerpen en winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2017, heeft dat samen met collegae uit Manchester, Genua en Pisa bewezen

Internet komt tot in de huiskamer via lasersignalen die door glasvezelkabels schijnen en met elkaar communiceren. Die lasersignalen kunnen alleen maar data - in de vorm van bits en bytes - doorgeven door te 'flikkeren'. Door de inzet van grafeen flikkeren die lasersignalen vele malen sneller, wat de snelheid fors verhoogt, aldus Van Duppen. 

Simpel

Grafeen is erg simpel materiaal, het bestaat uit één enkele laag van koolstofatomen. Ze is eigenlijk een afgeleide van grafiet, de stof die je ook in een potlood aantreft. 'We knipten de grafeen in uiterst dunne strookjes en richten de lasersignalen erop.' Het geflikker om data door te geven versnelde, en de internetsnelheid dus ook. 

200
Sterker dan staal
Grafeen is 200 keer sterker dan staal.

Het is niet zo dat het supersnelle internet binnenkort in uw huiskamer verschijnt. Maar grafeen verovert wel snel zijn plek als veelbelovend materiaal in verschillende sectoren. Het werd pas ontdekt in 2004, maar viel snel op door zijn unieke eigenschappen. 'Het is tweehonderd keer sterker dan staal, maar tegelijk enorm licht'. 

Schaal

Het verklaart waarom een vliegtuigfabrikant zoals Airbus onderzoek rond het materiaal verricht. Maar de resultaten van Van Duppen en zijn collegae zullen vermoedelijk ook de aandacht van internetproviders wekken. Ook in de wereld van batterijen - voor bijvoorbeeld smartphones - gebeurt onderzoek naar grafeen, dat goed energie geleidt. 

Of grafeen begint aan een opmars in verschillende industrieën, hangt wel af in hoeverre het materiaal op massale schaal kan geproduceerd worden. 'Voor ons onderzoek moest de grafeen erg zuiver zijn. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn voor elke toepassing', besluit Van Duppen. 

IoT

Het onderzoek van Van Duppen verliep in samenwerking met het National Graphene Institute uit Manchester. In Manchester zijn ook de Nederlander André Geim en Konstantin Novoselov aan de slag. Zij kregen in 2010 de Nobelprijs Fysica voor hun ontdekking van grafeen. 

Razendsnel internet wordt almaar belangrijker, zeker in een wereld waarin verschillende toestellen met elkaar praten. Het 'internet der dingen' (IoT) is het fenomeen waarbij steeds meer toestellen online komen - 20 miljard in 2020 - om ons beter van dienst te zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud